Stefanik
Zdroj: FB Zuzany Čaputovej.

Slovensko si pripomína 140. výročie od narodenia M. R. Štefánika

BRATISLAVA / V utorok 21. júla bude 140 rokov od narodenia nášho velikána M.R.Štefánika a pred pár mesiacmi bolo 100 rokov od jeho tragickej smrti. Bolo to počas karantény a tak spomienka naň bola poskromnejšia. O to veľkolepejšia je teraz. Na bratislavskom letisku na počesť výročia priletela viac ako desiatka ľahkých lietadiel, pani prezidentka zasadila ružu Štefánik v prezidentskej záhrade. Oslavy budú pokračovať aj v utorok. Odkaz M.R.Štefánika bol dlho nedoceňovaný, pripomenula to jeho praneter. Dnes po desiatkach rokov však bola, ako vyhlásila, naozaj spokojná.

Trinásť ľahkých lietadiel v pondelok priletelo z Lučenca na bratislavské letisko pri príležitosti 140. výročia narodenia M.R. Štefánika.  Ide o pilotov mladých i skúsených, ktorí ešte včera nacvičovali spoločný let v okolí Lučenca. V pondelok niekoľkokrát obleteli bratislavské letisko, zhodili transparenty a potom pristáli.

Na pristávanie lietadiel sa osobne prišla pozrieť aj Štefánikova praneter a jej vnuk. Povzdychla si, že za celé desaťročia bol odkaz jej prastrýka nedoceňovaný, dokonca ani po páde železnej opony. Až do súčasných rokov. „Je to také, že prvý raz po 30 rokoch som spokojná,“ vraví praneter Tamara Dudášová.

Za odkaz M.R.Štefánika bojoval aj jej otec, pred jeho smrťou mu dala sľub. „Sľúbila som, že o Štefánikovi budem hovoriť,“ dodala pani Dudášová. A má aj budúceho nasledovníka, svojho vnuka. Toho mrzelo, že v škole bolo o Štefánikovi toho málo.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Štátny tajomník ministerstva dopravy si myslí, že dnes sú Štefánikovým najväčším odkazom jeho morálne hodnoty. „Pravdovravnosť, nebáť sa prekážok, posúvať veci dopredu,“ menuje Jaroslav Kmeť.

Spomedzi najvyšších ústavných činiteľov odkaz Štefánika osobitne zdôrazňuje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Dnes pri tejto príležitosti zasadila ružu s názvom Štefánik. Vyšľachtená bola v 1931 v Česku a objavená nedávno na Flóre Olomouc. Kvitne na červeno-modro. Spoločnosť M.R.Štefánika rozbehla akciu 100 ruží pre Štefánika.

K príležitosti tohto jubilea sa pripravovali aj ďalšie akcie. Jednou z nich je aj pexeso o Štefánikovi. Autor takouto formou chce priblížiť odkaz nášho velikána mladým ľuďom. Tisícku už rozdali školám.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices