Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament odmietol škrty v dlhodobom rozpočte a trvá na zmenách v dohode lídrov EÚ

Zriadenie fondu obnovy je pre EÚ historickým krokom, dlhodobé priority Únie súvisiace napríklad s Európskym ekologickým dohovorom či digitálnou agendou sú však ohrozené.

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament. Text prijatý pomerom hlasov 465 (za): 150 (proti): 67 (zdržalo sa hlasovania) je reakciou poslancov na závery mimoriadneho zasadnutia Európskej rady zo 17. – 21. júla. Parlament prostredníctvom uznesenia vzdáva hold obetiam nového koronavírusu a všetkým osobám bojujúcim proti pandémii. Vyjadruje tiež presvedčenie, že počas týchto mimoriadnych okolností majú všetci ľudia v EÚ spoločnú povinnosť vzájomnej solidarity.

Pozitívny krok pre obnovu, dlhodobo však nedostatočný

Parlament v uznesení, ktoré slúži ako mandát pre nadchádzajúce rokovania poslancov so zástupcami členských štátov o konečnej podobe budúceho financovania Únie a jej obnovy, ocenil, že hlavy štátov a predsedovia vlád EÚ schválili fond obnovy na základe májového návrhu z dielne EP. Podľa poslancov ide o historický krok pre Európsku úniu.

Zákonodarcovia však zároveň skritizovali rozsiahle škrty v grantových zložkách balíka obnovy pre budúce generácie. Vyzvali tiež na plné demokratické zapojenie Európskeho parlamentu do nástroja obnovy, ktorý nepriznáva zvoleným poslancom žiadnu formálnu úlohu.

Parlament tiež odmietol škrty v dlhodobom rozpočte EÚ, ktoré sa týkajú programov zameraných na budúcnosť, nakoľko podľa poslancov oslabia základy udržateľného a odolného ozdravenia. Kľúčovým programom EÚ v oblasti ochrany klímy, digitálnej transformácie, zdravia, mládeže, kultúry, výskumu či ochrany hraníc hrozí v rokoch 2020 a 2021 bezprostredný pokles financovania, varujú poslanci. Poukazujú tiež na to, že po roku 2024 bude rozpočet EÚ ako celok nižší ako v roku 2020, čo ohrozí záväzky a priority EÚ.

Parlament nemôže akceptovať zlú dohodu

Parlament odmieta akceptovať politickú dohodu Európskej rady o Viacročnom finančnom rámci (VFR) na roky 2021 – 2027 v jej súčasnej podobe a neschváli ju ako hotovú vec, uvádza sa v uznesení. Poslanci dodávajú, že sú pripravení neudeliť súhlas s budúcim dlhodobým rozpočtom EÚ, kým sa na nadchádzajúcich rokovaniach Parlamentu a Rady nedosiahne uspokojivá dohoda. Rokovania by podľa zákonodarcov mali byť ukončené do konca októbra, aby sa zaistilo bezproblémové naštartovanie nových programov od 1. januára 2021.

Poslanci zároveň pripomínajú, že v prípade neskorého schválenia budúceho Viacročného finančného rámca bude na základe článku 312 Zmluvy o fungovaní EÚ možné dočasne predĺžiť platnosť rozpočtových stropov z posledného roku predchádzajúceho dlhodobého rozpočtu EÚ. Rozpočtové stropy z roky 2020 by tak zostali v platnosti aj v roku 2021. Tento núdzový plán je pritom podľa zákonodarcov plne kompatibilný s plánom obnovy EÚ, ako aj s prijatím nových programov budúceho VFR.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Právny štát

Poslanci vyjadrili hlboké poľutovanie nad skutočnosťou, že Európska rada výrazne oslabila snahy Európskej komisie a Európskeho parlamentu v oblasti podpory dodržiavania zásad právneho štátu, základných práv a demokracie v rámci budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ a nástroja obnovy Únie. Zákonodarcovia v tejto súvislosti zdôraznili, že o konečnom znení nariadenia o právnom štáte rozhodnú spoločne Európsky parlament a Rada (ministrov) EÚ.

Nové zdroje financovania EÚ a splácanie spoločného dlhu

Uznesenie konštatuje, že hlavy štátov a vlád EÚ nedoriešili problematiku splácania nástroja obnovy. Bez ďalších škrtov v rozpočtoch programov EÚ či zvýšenia príspevkov členských štátov do rozpočtu EÚ zostáva vytvorenie nových vlastných zdrojov financovania Únie jediným prijateľným riešením, ktoré presadzuje aj Európsky parlament, dodáva schválený text.

Poslanci v tejto súvislosti opätovne zdôraznili, že Parlament neudelí svoj súhlas s Viacročným finančným rámcom, kým sa nedosiahne dohoda na reforme systému vlastných zdrojov financovania EÚ. Súčasťou tejto reformy by podľa zákonodarcov malo byť aj zavedenia súboru nových vlastných zdrojov, a to v priebehu platnosti budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ – teda v rokoch 2021-2027, ktorý by mal pokrývať aspoň splatenie nákladov spojených s plánom obnovy EÚ.

Nevyhnutnosť strednodobej revízie dlhodobého rozpočtu EÚ

Parlament požaduje, aby právne záväzná revízia Viacročného finančného rámca v polovici obdobia jeho platnosti nadobudla účinnosť najneskôr do konca roka 2024. Súčasťou tejto revízie by podľa poslancov malo byť aj prehodnotenie rozpočtových stropov na obdobie 2025-2027, zavedenie ďalších vlastných zdrojov financovania Únie a dosahovanie cieľov v oblasti klímy a biodiverzity.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices