koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prehľad opatrení, ktoré robí EÚ na oživenie hospodárstva po koronakríze

Pandémia koronavírusu mala devastujúce dopady na hospodárstvo v celej EÚ. Prinášame vám prehľad opatrení, ktoré robí EÚ na to, aby pomohla ekonomike pozbierať sa znovu na nohy.

1. Masívne ekonomické stimuly

Európska komisia navrhla na oživenie krízou zasiahnutého európskeho hospodárstva masívny ozdravný balík v hodnote 750 miliárd eur. Okrem toho zrevidovala aj dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021-20207. Komisia v tomto ozdravnom pláne, ktorý nazvala Next Generation EU, ráta s tým, že peniaze si požičia na medzinárodných finančných trhoch. EÚ má na finančných trhoch veľmi dobrý úverový rating, dostane tak oveľa nižšie úroky, ako by dostali jednotlivé štáty, keby si požičiavali samé. Európsky parlament tu pripomína, že pri hospodárskej obnove by sa malo pamätať na životné prostredie a ozdravný balík by nemal predstavovať bremeno pre budúce generácie.

Lídri členských štátov dosiahli dohodu o dlhodobom rozpočte a ozdravnom pláne v polovici júla. Poslanci túto dohodu privítali, no nepáči sa im zníženie sumy, ktorá by mala byť distribuovaná prostredníctvom grantov. Podľa Parlamentu nový dlhodobý rozpočet neodráža adekvátne priority ako je Európsky ekologický dohovor alebo digitálna agenda a varoval, že ak rozpočet neprejde úpravami, nedá mu svoj súhlas.

2. Podpora zdravotníctva a infraštruktúry

Mnohí odborníci varujú pre druhou vlnou pandémie alebo podobnými krízami v budúcnosti. Pre EÚ je preto nesmierne dôležité, aby bola na podobné problémy lepšie pripravená. Spustila preto nový program EU4Health, ktorý by mal podporiť zdravotné systémy členských štátov ako aj inovácie a investície v tejto oblasti. EU4Healht je súčasťou spomínaného ozdravného balíka Next Generation EU. Európsky parlament okrem toho žiadal vytvorenie nového samostatného európskeho programu v oblasti zdravia.

3. Pomoc pre malé a stredné podniky

Malé a stredné podniky tvoria až 99% podnikateľských subjektov v EÚ. Ich prežitie je teda podmienkou k prežitou celého európskeho hospodárstva. EÚ preto uvoľnila 1 miliardu eur z Európskeho fondu pre strategické investície. To by malo osobitnými zárukami motivovať banky a fondy, aby poskytli likviditu aspoň 100 tisíc európskym malým a stredným podnikom.

4. Zmierňovanie rizika nezamestnanosti

Kríza mala nevídané dopady aj na nezamestnanosť, ktorá počas uplynulých mesiacov rapídne stúpla. EÚ na udržanie pracovných miest zriadila nástroj solidarity vo výške 100 miliárd eur z názvom SURE na poskytovanie finančnej pomoci pre členské štáty. Tie môžu peniaze dostať prostredníctvom veľmi výhodných pôžičiek a financovať z nich národné programy kurzarbeitu.

5. Podpora cestovného ruchu

Jedným zo sektorov, ktorý počas koronakrízy utrpel značné škody, je cestovný ruch. Európa je top turistickou destináciou na celom svete. EÚ preto prijala viacero opatrení na to pomoc tomuto sektoru počas krízy ako aj balík na jeho oživenie v roku 2020 a neskôr. Zavedené boli aj nové opatrenia pre leteckú, železničnú, cestnú a lodnú dopravu.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Nedávno bola spustená aj veľmi užitočná webová stránka Re-open EU, ktorá obsahuje aktualizované informácie o situácii v jednotlivých krajinách, ako je napríklad nosenie rúška, otvorenie obchodov alebo reštaurácií a iné pravidlá. Odporúčame vám pozrieť si ju pred každou cestou do zahraničia.

6. Zmeny pravidiel pre banky

Európsky parlament odobril dočasné uvoľnenie prudenciálnych požiadaviek pre banky, aby mohli aj naďalej poskytovať pôžičky pre firmy aj jednotlivcov. Zmeny v nariadení o kapitálových požiadavkách umožnia dôchodcom a ľuďom v trvalom pracovnom pomere získať pôžičky za východnejších podmienok, zabezpečia tok kapitálu pre malé a stredné podniky a podporia investície do infraštruktúry.

7. Pomoc pre farmárov a rybárov

Už na začiatku pandémie Parlament prijal aj núdzové opatrenia na pomoc farmárom a rybárom zasiahnutých pandémiou. Poslanci odobrili napríklad pomoc pre rybárov a chovateľov v akvakultúre, ktorí boli nútení zastaviť svoje aktivity a zvýšenie pomoci, ktorú môžu členské štáty poskytnúť malým a stredným podnikom pôsobiacim v potravinárstve. Prijaté boli aj výnimočné opatrenia pre sektor vinárstva a pestovateľov ovocia a zeleniny.

8. Pomoc krajinám pri financovaní protikrízových opatrení

EÚ spustila aj novú investičnú iniciatívu v reakcii na koronavírus vo výške 37 miliárd eur. Tieto peniaze pochádzajú z investičných fondov EÚ. Tá ich prerozdeľuje krajinám, aby mohli lepšie pomáhať svojim občanom a najviac zasiahnutým regiónom.

9. Zmierňovanie pravidiel štátnej pomoci

EÚ dočasne zmiernila aj pravidlá ohľadne štátnej pomoci. Tento dočasný rámec má zabezpečiť, aby mali všetky podniky k dispozícii dostatočnú likviditu a zachovať hospodársku kontinuitu aj počas pandémie COVID-19 a po nej. Členské štáty budú môcť vybraným podnikom poskytnúť až 800 000 eur na riešenie naliehavých potrieb likvidity alebo úvery za veľmi výhodných podmienok.

10. Ochrana európskeho biznisu pred konkurenciou zvonku

Mnohé krízou oslabené európske firmy nemôžu čeliť štátom dotovanej konkurencii z tretích krajín. Parlament preto pripomenul, že rovnaké pravidlá musia platiť pre všetkých, aby sa predišlo narušeniu vnútorného trhu a nekalej konkurencii zvonku. Európska komisia spustila verejnú konzultáciu o tom, ako sa postaviť voči rušivým vplyvom zahraničným subvencií na jednotnom trhu EÚ. V tom istom čase vydala aj usmernenia pre členské štáty ohľadne priamych zahraničných investícií, aby ich vždy dôkladne preskúmali. Cieľom je chrániť spoločnosti a kritické aktíva EÚ, najmä v oblastiach ako zdravotníctvo, lekársky výskum, biotechnológie a infraštruktúry, ktoré sú bytostne dôležité pre našu bezpečnosť a verejný poriadok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na úrovni zo začiatku roka, pričom údaje za január …

Consent choices