akciovy trh
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zlato zlomilo historický rekord. Jeho cena ešte nikdy taká vysoká nebola

BRATISLAVA / Zlato prelomilo historický rekord. Žltý kov ešte drahší nikdy nebol. Cena sa vyšplhala nad 2000 eur za trójsku uncu. Podľa expertov je to, žiaľ, znamenie, že svetová ekonomika je na tom naozaj zle. A vyzerá to tak, že zlato ešte pôjde nahor. Ako vysoko – to si už trúfne predpovedať iba málokto.

Svetová ekonomika zažíva jednu ranu za druhou, a preto už na konci júna zlomilo zlato osemročný rekord. „Atakuje úroveň 1800 dolárov za uncu,“ povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis. Presne o mesiac pokoril žltý kov novú métu, jedenásťročnú. „1940 dolárov, t.z. že za jeden rok narástli zhruba o 500 dolárov,“ vyjadril sa Pánis.

Nemuseli sme potom už čakať ani mesiac a je to tu. Prepisuje sa história. „Prekročilo hranicu 2000 dolárov za uncu, čo je rekordné maximum,“ priblížila analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Dôvody sú jasné, ide najmä o vírus, ktorý ochromil ekonomicky celý svet. Takéto skokové nárasty, ale neočakával nikto. „Pohyby, čo vidíme aj na cene zlata, sú pomerne razantné. A je to spôsobené aj charakterom súčasnej korona krízy,“ skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.Za rýchlym rastom ceny žltého kovu nie je len Covid-19. „Je podporovaný nízkymi úrokovými sadzbami a stimulačnými opatreniami zo strany centrálnych bánk,“ vyjadrila sa Glasová.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Okrem toho nesmieme zabúdať nie len na „vojnu s Covidom-19“, ale aj tú „obchodnú“ medzi USA a Čínou. Toto všetko vytvára mix, kedy sa investori utiekajú k bezpečnému prístavu zlatu. „To bola obrovská voda na mlyn zlatu, žltému kovu, ktorý nič nevynáša, neplatí ani žiadny úrok, ale bolo to lepšie ako štátne dlhopisy, ktoré majú úrok záporný,“ zhodnotil Pánis.

Podľa analytikov bude cena žltého kovu ešte určite rásť. Má sa dostať až na 4000 eur za uncu. „Predovšetkým počas obdobia, čo bude kríza pretrvávať,“ povedala Glasová. „Faktom je, že ekonomika sa nemôže reálne zotaviť, keď sa epidémia šíri tak dramaticky ďalej,“ uviedol Jeffrey Sachs, univerzitný profesor ekonómie. Nezabúdajte ale, že správny investor diverzifikuje. „Je vhodné nestaviť všetko na jednu kartu a mať investície rozdelené,“ dodala Muchová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices