Libanon pomoc
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Slovensko poskytne Libanonu 100 tisíc eur, zdravotnícky materiál aj potraviny

BRATISLAVA / Slovensko poskytne Libanonu v súvislosti s minulotýždňovým výbuchom v Bejrúte finančný príspevok 100-tisíc eur. Zo Slovenska odletí aj vládny špeciál naložený zdravotníckym materiálom a potravinami.
Materiálna pomoc s hmotnosťou vyše 6-tisíc kilogramov má hodnotu približne 60-tisíc eur. Na finančnej pomoci spolupracovali ministerstvá vnútra, zahraničných vecí, obrany a zdravotníctva spolu s neziskovou organizáciou Človek v ohrození a Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na dnešnej tlačovej besede.

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková uviedla, že lieky a zdravotnícky materiál má hmotnosť takmer dvoch ton. Ide o lieky proti bolesti, infúzne roztoky či obväzy. „Veríme, že táto pomoc pomôže skoršiemu uzdraveniu zranených,“ dodala.

„Okamžite po tragických udalostiach v Bejrúte sme chceli poskytnúť prostredníctvom informačného systému Európskej únie pomoc záchranárskych tímov. Do Bejrútu sme plánovali vyslať 20 ľudí – príslušníkov hasičského a záchranného zboru, horskej záchrannej služby, psovodov so psami vycvičenými na vyhľadávanie ľudí, a členov krízového riadenia. Vzhľadom na to, že mnohé krajiny poskytli podobnú pomoc, tak tá naša nebola reflektovaná zo strany Libanonu,“ vysvetlil Mikulec.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

V utorok 4. augusta libanonským hlavným mestom Bejrút otriasla séria výbuchov. Po explózii 2 750 ton dusičnanu amónneho potvrdili úmrtie 135 osôb a približne päťtisíc zranených.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices