Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Trump chce summit G7 až po novembrových prezidentských voľbách, plánuje pozvať aj Rusov

WASHINGTON – Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že po novembrových voľbách by chcel usporiadať stretnutie siedmich najvyspelejších krajín sveta. Na zasadnutie chce pozvať taktiež Rusko, ktoré zo skupiny vylúčili po anexii Krymu v roku 2014.

„Som omnoho viac naklonený urobiť to niekedy po voľbách,“ povedal Trump novinárom na brífingu v Bielom dome a dodal, že pre pandémiu koronavírusu sa zúčastnení stretnú buď osobne alebo budú diskutovať prostredníctvom videokonferencie. Trump už v nedeľu povedal poradcom, že termín summitu by radšej preferoval po voľbách a podotkol, že všetci tak budú mať viac času na premýšľanie o dôležitých otázkach.

Stretnutie lídrov skupiny najvyspelejších štátov G7 bolo pôvodne naplánované na jún a Trump naň chcel pozvať tiež zástupcov Ruska, Austrálie, Kórejskej republiky a Indie. Podľa šéfa Bieleho domu je súčasný formát skupiny „zastaraný“ a nereprezentuje dostatočne „dianie vo svete“.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Skupinu štátov G7 tvorí okrem USA aj Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Veľká Británia. Na stretnutiach sa zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie. Rusko oficiálne patrilo medzi najvyspelejšie ekonomiky sveta G8 od roku 1997, v roku 2014 ho však po invázii na Ukrajinu a anexii Krymu zo skupiny vylúčili.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices