koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Aký je pandemický plán v druhej vlne pandémie? Pozrite si, čo obsahuje

Slovensko sa podľa schváleného pandemického plánu aktuálne nachádza v prvej fáze v nastupujúcej druhej vlny pandémie. Núdzový stav sa v krajine vyhlási iba v prípade tretej fázy, to znamená, iba pri ďalšom zhoršení epidemiologickej situácie a náraste počtu nakazených.

Ministerstvo zdravotníctva SR v súčasnosti reprofiluje lôžkový fond v určených desiatich nemocniciach po celom Slovensku. Ide o 3 503 infekčných lôžok, čo je skoro 500 na príslušný kraj. Vyhradené lôžka budú k dispozícii len pacientom s ochorením COVID-19, ostatné nemocnice budú naďalej fungovať v štandardnom režime.

Druhá fáza pandemického plánu znamená ďalšie pribúdanie nakazených. Kapacita lôžok by bola naplnená na viac ako polovicu a vznikali by prípadné ohniská. Ministerstvo zdravotníctva vydá príkaz reprofilovať lôžkový fond, čiže štrnásť nemocníc s infekčnými klinikami a oddeleniami.

Krajina by vyhlásila núdzový stav až v tretej fáze. Tretia fáza nákazy by znamenala naplnenosť infekčných lôžok na 75 percent. Okresy, v ktorých by vznikali ohniská, by regionálne úrady verejného zdravotníctva uzatvárali do karantény. Zámerom by bolo spomaliť prenos nákazy a zabrániť kolapsu zdravotníctva. V tejto fáze by sa rozšírila podľa príkazu ministra zdravotníctva aj reprofilizácia lôžok.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Súčasťou pandemického plánu je aj tzv. semafor pre sociálne služby, nemocnice a zariadenia primárnej zdravotnej starostlivosti. Zariadenia sa počas nástupu pandémie budú reprofilovať podľa semaforov.

„Inštitút zdravotníckych analýz ministerstva zdravotníctva špecifikoval štrnásť indikátorov v troch kategóriách. Na základe toho sa opatrenia v danom kraji presunú zo zelenej do oranžovej farby, až po čiernu,“ informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Tieto údaje budú poskytnuté regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktoré rozhodnú o tom, čo ďalej robiť,“ dodáva Krajčí.

Plán počíta aj štvrtou fázou, v nej pôjde o postupný návrat do medzipandemického obdobia.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices