Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2023.

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

🟢
Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ.
🟢Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, drahej, často nefunkčnej databázy, v tomto projekte však bolo však vymyslené inteligentné riešenie, pri ktorom nebolo potrebné, aby vznikli databázy s citlivými údajmi o občanoch, ale len databázy s údajmi o certifikačných autoritách členských štátov, potrebné na overovanie podpisov.
🟢Komisia často pri presadzovaní politík nariadi štátom dosiahnuť nejaké ciele a s tým je spojených množstvo nedorozumení a časových aj finančných strát. V tomto prípade však Komisia samotná spracovala lacnú aplikáciu, ktorá overvala zaočkovaných alebo ľudí s negatívnym testom.
🟢Osobitne pre Slovensko to bol prínos, berúc do úvahy napodarené projekty v oblasti digitalizácie.
🟢Nebyť tohto riešenia, každý členský štát by si robil vlastné certifikáty a vlastnú legislatívu, a na pohyb po Únii by sme potrebovali 27 rôznych certifikátov a štáty by museli uzavrieť 27*26 = 702 bilaterálnych dohôd. Nehovoriac o tom, že niektoré štáty by zrejme vôbec neboli schopné, takéto riešenie rýchlo urobiť😉.
Hlasoval som samozrejme za.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

O red

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Europoslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov …

Consent choices