Klus
Martin Klus. Foto: MZVaEZ SR.

Martin Klus: Výsledná dohoda s Britmi musí reflektovať záujmy celej európskej 27-ičky

„Chceme istotu pre našich občanov, že budú môcť aj po brexite naďalej cestovať za prácou či inou aktivitou do Spojeného kráľovstva a mať pritom patričné sociálne zabezpečenie. Táto otázka patrí medzi naše priority aj vzhľadom na početnú slovenskú komunitu žijúcu na britských ostrovoch.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus, po telefonickom rozhovore so šéfkou pracovnej skupiny Európskej komisie pre vzťahy so Spojeným kráľovstvom (UKTF) Paulinou Dejmek-Hack.

Do konca tzv. prechodného obdobia vo vzťahoch medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom zostávajú už len štyri mesiace. Zatiaľ posledné, 7. kolo rokovaní o dohode o podobe budúcich vzťahov, ktoré sa konalo v polovici augusta v Bruseli, neprinieslo žiadny zásadný pokrok v najpálčivejších témach, a to podľa štátneho tajomníka MZVEZ SR nie je dobrá správa.

„S Britmi by Európska únia mala mať čo najambicióznejšiu spoluprácu založenú na rovnakých a férových podmienkach pre naše firmy. Výsledná dohoda, ktorú veríme, že sa podarí do konca roka dosiahnuť, musí reflektovať záujmy celej európskej 27-ičky,“ vyhlásil M. Klus a dodal, že už koronakríza nám všetkým spôsobuje ekonomické ťažkosti a ďalšie problémy si nemôžeme dovoliť, preto nesmieme strácať čas.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

V súvislosti s blížiacim sa koncom tzv. prechodného obdobia sa zároveň vo štvrtok, 27. augusta 2020, konala na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR videokonferencia zástupcov jednotlivých ministerstiev s predstaviteľmi útvarov Európskej komisie. Cieľom videokonferencie bolo prediskutovať aktuálne otázky pripravenosti Slovenska na nový právny stav a s tým súvisiace nové podmienky spôsobené brexitom.

Pre občanov a podnikateľské subjekty, ktorých sa blížiace sa zmeny dotknú najviac, dáva MZVEZ SR do pozornosti aj Kontrolný zoznam pripravenosti na brexit pre spoločnosti, ktoré podnikajú so Spojeným kráľovstvom pripravený Európskou komisiou.

Rezort diplomacie bude aj naďalej koordinovať tieto procesy s cieľom minimalizovať negatívne dopady spojené s koncom tzv. prechodného obdobia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices