koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Policajti budú kontrolovať rúška. Hrozí mastná pokuta

BRATISLAVA / Policajti budú od soboty na celom Slovensku kontrolovať dodržiavanie opatrení Úradu verejného zdravotníctva. Teda, či si v súvislosti so šírením koronavírusu budú všetci prekrývať nos i ústa rúškom, alebo inou náhradou.

Policajti sa od tohto víkendu zamerajú na nosenie rúšok v nákupných centrách, obchodoch a na rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach. V kontrolách budú pokračovať aj na začiatku školského roka. Prvého a 2. septembra sa zamerajú na MHD, vlaky, autobusy a stanice.

„Následne sa chceme zamerať aj na veľmi háklivé alebo teda priestory nemocníc, kde takisto máme info, že sú nedodržiavané tieto opatrenia,“ vysvetlila viceprezidentka PZ Jana Maškarová. V prípade, že policajti na miestach, kde sú rúška povinné natrafia na niekoho, kto ho nebude mať a ani po upozornení si ho nedá, na mieste ho môžu pokutovať až do výšky 1 000 eur a v správnom konaní až do 1 659 eur.

„Od prvého nahlásenia udalosti začiatkom marca až do 27 .augusta policajti preverili z 2 923 podnetov porušenia povinnosti nosenia rúšok z nich sa 1 589 potvrdilo ako priestupok,“ uviedla hovorkyňa PZZ Denisa Bárdyová. V hlavnom meste, kde sa Covid-semafor zmenil na červenú v súvislosti s pribúdajúcim počtom infikovaných, by mohla v kontrolách nosenia rúšok vypomôcť aj mestská polícia.

„V momente, keď rúška v exteriéri budú povinné, mestská polícia má na to ešte z prvej vlny dosť silný mandát, aby mohla aj pokutovať tých, ktorí to nedodržujú a budeme to robiť,“ povedal vo štvrtok primátor Bratislavy Matúš Vallo. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je nielen povinné, ale aj veľmi dôležité nosiť rúško v interiéroch, ale aj na hromadných podujatiach v exteriéroch.

„Je veľmi dôležité, aby nosenie rúšok zostalo našou prioritou v bojovaní proti koronavírusu na území Slovenska,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Podľa jeho slov to však mnohí ľudia považujú za nezmysel a čelíme obrovskej dezinformačnej kampani. „Tvrdia, že nás dusí CO2, hoci veľmi dobre vedia, že keď sa dostanú na operačný stôl, tak chirurg ich niekedy niekoľko hodín s rúškom operuje a CO2 ho nepridúša a rôzne iné dezinformácie,“ vysvetľuje minister.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Paradoxne, pozornosti mnohých divákov neušla 1.viceprezidentka PZ Jana Maškarová, ktorá mala počas štvrtkovej tlačovky rúško tesne pod nosom. A to práve v čase, kedy hovorila o povinnosti nosenia rúšok a ich kontrolách, ktoré nás v najbližšom období čakajú. Za to, že ho mala nesprávne nasadené sa v piatok ospravedlnila na sociálnej sieti. „Na štvrtkovej tlačovej konferencii mi rúško nezakrývalo nos, čo nie je správne. Napriek tomu, že to rozhodne nebol môj zámer a viem, ako sa rúška majú správne nosiť, chcem sa Vám touto cestou ospravedlniť,“ uviedla v statuse Maškarová.

Polícia sa v spolupráci s Inšpektorátom práce zameria aj na kontrolu zamestnávateľov.

„Budú sa zameriavať najmä na cudzích štátnych príslušníkov, pre ktorých platí povinnosť karantény, musia byť zaregistrovaní na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva,“ vysvetlil Krajčí. Od 1.septembra budú musieť na našich hraniciach s Ukrajinou ukázať policajtom potvrdenie o tejto registrácii. A až po negatívnom Covid teste budú môcť ukončiť karanténu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices