Korcok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Foto: MZVaEZ SR.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa zhodli na sankciách voči Bielorusku

BRATISLAVA / Ministri zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) sa zhodli na sankciách voči Bielorusku. Informoval o tom minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS).

Šéfovia diplomacií sa zhodli na úvodnom počte osôb, ktoré budú zaradené na zozname, ktorý má mať eskalačný charakter v prípade, že sa bieloruský prezident Alexander Lukašenko rozhodne nezačať dialóg s EÚ.

„Máme politickú dohodu, to znamená, že v tejto chvíli orgány a inštitúcie EÚ a právnici pracujú na zostavení konkrétneho zoznamu osôb, ktoré budú sankcionované,“ povedal Korčok s tým, že sankcie nemajú byť namierené voči občanom Bieloruska, ale voči tým, čo potláčajú ich práva. Na sankciách je podľa ministra zhoda aj preto, že prezident Lukašenko sa „evidentne rozhodol“ pre násilné potláčanie akýchkoľvek protestov. „De facto odmieta uznať realitu, a to je požiadavka občanov, ktorí odmietajú uznať zmanipulované prezidentské voľby,“ povedal minister a kritizoval aj represálie voči novinárom.

Bielorusko podľa Korčoka odmieta akúkoľvek spoluprácu v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá je na to určená. On sám sa pokúša nadviazať s Bieloruskom v tomto formáte „akýkoľvek kontakt“, aby mohol rokovať aj s občianskou spoločnosťou. „Cieľom tohto dialógu nie je rozhodovať o tom, kto bude prezident, ale zastaviť násilie a začať proces, ktorý bude viesť k politickému riešeniu,“ zdôraznil.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Korčok eskalačný charakter sankcií vysvetľuje aj tým, že dáva Lukašenkovi priestor na reakciu. „Ak nedôjde ku zmene, tak sankčný zoznam bude najďalej a bude aj priebežne rozširovaný,“ upresnil šéf slovenskej diplomacie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices