koronavirus, vedci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus: Komisia dopĺňa portfólio vakcín po rokovaniach so šiestym výrobcom

Európska komisia v stredu 9. septembra ukončila prípravné rozhovory so spoločnosťou BioNTech-Pfizer o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. BioNTech-Pfizer je šiestou spoločnosťou, s ktorou Komisia uzavrela rokovania. Predtým už rokovala so spoločnosťami Sanofi-GSK 31. júla, Johnson & Johnson 13. augusta, CureVac 18. augusta a Moderna 24. augusta. Prvá zmluva podpísaná s firmou AstraZeneca nadobudla účinnosť 27. augusta.

Plánovaná zmluva so spoločnosťou BioNTech-Pfizer by umožnila všetkým členským štátom EÚ kúpiť vakcínu, prípadne ju darovať krajinám s nižšími až strednými príjmami alebo ju presmerovať do európskych krajín. Očakáva sa, že po preukázaní bezpečnosti vakcíny a jej účinnosti proti ochoreniu COVID-19 bude mať Komisia k dispozícii zmluvný rámec na prvý nákup 200 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ, a okrem toho aj možnosť nákupu ďalších 100 miliónov dávok.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla: „S potešením oznamujem, že sme ukončili rozhovory so spoločnosťou BioNTech-Pfizer o prvom nákupe 200 miliónov dávok budúcich vakcín proti koronavírusu. Je to šiesta farmaceutická spoločnosť, s ktorou sme v rekordnom čase uzavreli rozhovory alebo podpísali dohodu o potenciálnych vakcínach. Naše šance na vývoj a nasadenie bezpečnej a účinnej vakcíny neboli nikdy vyššie, a to pre európskych občanov tu doma, ako ja pre zvyšok sveta. Nad koronavírusom zvíťazíme iba vtedy, ak ho porazíme všade.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová uviedla: „Dnešné záverečné rozhovory so spoločnosťou BioNTech-Pfizer sú ďalším dôležitým krokom v našom úsilí o vytvorenie spoľahlivého a rozmanitého portfólia potenciálnych vakcín. Plníme tak náš cieľ stratégie EÚ v oblasti vakcín a veríme, že sa medzi týmito potenciálnymi vakcínami nájde bezpečná a účinná vakcína proti ochoreniu COVID-19, ktorá nám pomôže túto pandémiu poraziť.“

Nemecká spoločnosť BioNTech vyvíja v spolupráci so spoločnosťou Pfizer so sídlom v USA novú vakcínu založenú na molekulách mediátorovej ribonukleovej kyseliny (mRNA). Kyselina mRNA zohráva zásadnú úlohu v humánnej biológii, pretože bunkám prenáša pokyny, že majú v tele tvoriť bielkoviny s cieľom predchádzať chorobám alebo proti nim bojovať.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Zámerom dnes ukončených prípravných rozhovorov je uzavrieť predbežnú dohodu o nákupe. Tá sa bude financovať z nástroja núdzovej podpory, v rámci ktorého sú vyčlenené finančné prostriedky na vytvorenie portfólia potenciálnych vakcín s rôznymi profilmi a od rôznych spoločností.

Súvislosti

Dnešné ukončenie prípravných rozhovorov so spoločnosťou BioNTech-Pfizer je dôležitým krokom k uzavretiu predbežnej dohody o nákupe, a teda k realizácii európskej vakcinačnej stratégie, ktorú Komisia prijala 17. júna 2020. Cieľom tejto stratégie je do 12 až 18 mesiacov zabezpečiť všetkým európskym občanom kvalitné, bezpečné, účinné a cenovo dostupné vakcíny. Na tento účel Komisia spolu s členskými štátmi uzatvára s výrobcami vakcín predbežné dohody o nákupe, ktoré vyhradia alebo poskytnú členským štátom právo kúpiť určitý počet dávok očkovacej látky za určitú cenu, keď bude k dispozícii.

Európska komisia sa takisto zaviazala zabezpečiť, aby vakcínu dostali všetci, ktorí ju potrebujú, a to kdekoľvek na svete, nielen doma. Nikto z nás nebude v bezpečí, až kým v bezpečí nebudeme všetci. Preto sa jej od 4. mája 2020 podarilo získať takmer 16 mld. EUR v rámci celosvetovej iniciatívy v oblasti univerzálneho prístupu k testom, liečbe a vakcínam proti koronavírusu a celosvetovej obnovy s názvom Globálna reakcia na koronavírus.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices