pitna voda
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Spotreba pitnej vody na Slovensku stúpla! Medziročne sa zvýšila o milión kubíkov

Na Slovensku mierne stúpla spotreba pitnej vody, odberatelia v minulom roku spotrebovali spolu viac ako 209 miliónov metrov kubických pitnej vody. Medziročne sa tak celkové množstvo spotrebovanej pitnej vody verejnými vodovodmi zvýšilo o jeden milión kubíkov.

Najväčší podiel majú práve vodárenské spoločnosti, ktoré dodali viac ako 194 miliónov metrov kubických pitnej vody, čo predstavuje až 93 % z celkovej spotreby pitnej vody, informuje hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

„Malé regulované subjekty a obce, ktoré prevádzkujú verejné vodovody druhej kategórie, dodali obyvateľom celkovo 7,7 milióna metrov kubických vody a obce prevádzkujúce verejné vodovody tretej kategórie spolu dodali 7,2 milióna kubíkov,“ informoval hovorca ÚRSO.

Vodárenské spoločnosti za uplynulý rok z celkového množstva vyprodukovanej odpadovej vody v objeme takmer 225 miliónov metrov kubických odviedli takmer 90 %.

„Celkovo úrad môže konštatovať nárast množstva produkcie odpadových vôd oproti predchádzajúcemu roku o jeden milión kubíkov odpadových vôd,“ dodal Igaz.

Ku koncu minulého roka regulačný úrad evidoval v oblasti vodného hospodárstva celkovo 655 regulovaných subjektov prevádzkujúcich verejné vodovody a verejné kanalizácie. Z tohto množstva bolo až 526 obcí prevádzkujúcich verejný vodovod alebo verejnú kanalizáciu tretej kategórie, ďalej 115 malých regulovaných subjektov a obcí prevádzkujúcich verejný vodovod alebo verejnú kanalizáciu druhej kategórie a 14 vodárenských spoločností.
Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ: bezpečnosť pitnej vody zlepšia nové minimálne hygienické normy

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prijala nové minimálne hygienické normy pre materiály a …

Consent choices