Monika Beňová. PHOTO: Instagram/Monica Benova

M. Beňová: O pol miliardy menej z Fondu pre spravodlivú transformáciu je dôkazom absolútnej neschopnosti súčasnej vlády

Nastavenie európskeho rozpočtu na nasledujúce sedemročné obdobie je dôležité z hľadiska riešenia mnohých výziev, ktoré pred Európskou úniou a jej členskými štátmi v súčasnosti stoja. Okrem oživenia európskej ekonomiky s ohľadom na dopady pandémie vírusu COVID-19 je to nepochybne aj transformácia niektorých problematických priemyselných regiónov na klimaticky neutrálne.

Na tieto účely majú slúžiť predovšetkým finančné prostriedky z Fondu pre spravodlivú transformáciu,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Ten bohužiaľ oproti pôvodnému návrhu postihli výrazné škrty. „V praxi bohužiaľ znamenajú aj zníženie výšky dotácie pre Slovensko o takmer pol miliardy eur. Je to jedným z jasných dôkazov obrovskej neschopnosti a amaterizmu súčasnej vládnej garnitúry pri presadzovaní našich priorít počas rokovaní s európskymi partnermi,“ zdôraznila europoslankyňa. Z týchto peňazí by mala byť primárne financovaná transformácia regiónu hornej Nitry v súvislosti s utlmovaním ťažby hnedého uhlia.

Dlhodobo upozorňujem, že napĺňanie klimatických cieľov v žiadnom prípade nesmie znižovať konkurencieschopnosť a ohrozovať pracovné miesta pre ľudí. Na prechod na zelenšiu ekonomiku tak v žiadnom prípade nesmú doplácať občania žijúci v transformujúcich sa regiónoch,“ uviedla Monika Beňová. Útlm baníctva na hornej Nitre pritom so sebou nepochybne prináša reálnu hrozbu nárastu nezamestnanosti. „Proces postupnej premeny preto musí byť sprevádzaný efektívnymi prosociálnymi opatreniami zameranými na vytváranie nových, udržateľných pracovných miest, podporu malých a stredných podnikov, ako aj zavádzanie potrebných inovácií, automatizácie a prvkov tzv. inteligentného priemyslu,“ uzavrela poslankyňa. Plénum Európskeho parlamentu sa bude zriadením fondu pre spravodlivú transformáciu zaoberať na stredňajšom zasadnutí.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

O mam

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová: Pandémia koronavírusu už nie je hrozbou, EÚ navždy zmenila

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala oznámenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že …

Consent choices