Cichanovska
Bieloruská opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Europoslanci žiadajú sankcie voči Alexandrovi Lukašenkovi a Navaľného travičom

Európsky parlament vo štvrtok vyzval na usporiadanie nových prezidentských volieb v Bielorusku, žiada i sankcie voči Alexandrovi Lukašenkovi a osobám zodpovedným za otravu Alexeja Navaľného.

Situácia v Bielorusku

Poslanci prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia, ktoré plénum prijalo pomerom hlasov 574 (za): 37 (proti): 82 (zdržalo sa hlasovania), odmietli oficiálne výsledky takzvaných prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta, keďže sa konali v zjavnom rozpore so všetkými medzinárodne uznávanými normami. Európsky parlament preto neuzná Alexandra Lukašenka za prezidenta Bieloruska po uplynutí jeho súčasného mandátu dňa 5. novembra, dodáva schválený text.

Parlament privítal zriadenie koordinačnej rady ako dočasného zástupcu ľudí požadujúcich demokratickú zmenu v Bielorusku, ktorá je otvorená všetkým politickým a sociálnym aktérom. Poslanci zároveň podporili výzvy na čo najskoršie usporiadanie nových, slobodných a spravodlivých prezidentských volieb pod medzinárodným dohľadom.

Sankcie EÚ voči režimu a jeho lídrom

Poslanci vyzvali na zavedenie sankcií EÚ voči všetkým osobám zodpovedným za falšovanie volebných výsledkov a za násilné potláčanie protestov v Bielorusku, a to vrátane prezidenta Alexandra Lukašenka. Parlament v tejto súvislosti požiadal Radu (ministrov) EÚ, aby takéto sankcie zaviedla bezodkladne a v úzkej spolupráci s medzinárodnými partnermi.

Uznesenie si všíma správy o zlom zaobchádzaní, mučení a znásilňovaní osôb zadržaných bieloruskými bezpečnostnými zložkami. Poslanci v tejto súvislosti dôrazne odsúdili masové zatýkanie a násilné zásahy bieloruských orgánov voči pokojným demonštrantom, organizátorom štrajkov a novinárom.

Dôležitý príspevok bieloruských žien

Parlament podčiarkol významný prínos odvážnych žien pod vedením Svetlany Tichanovskej, Veraniky Capkalovej a Marie Kalesnikovej počas protestov. Vyzval tiež na okamžité prepustenie zatknutých členov koordinačnej rady a všetkých osôb, ktoré boli zadržané z politických dôvodov. Uznesenie zároveň konštatuje, že mnohí Bielorusi považujú Svetlanu Tichanovskú za víťazku prezidentských volieb a zvolenú prezidentku Bieloruska.

Situácia v Rusku a prípad Alexeja Navaľného

Parlament v samostatnom nelegislatívnom uznesení, ktoré plénum prijalo pomerom hlasov 532 (za): 84 (proti): 72 (zdržalo sa hlasovania), dôrazne odsúdil pokus o vraždu ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného nervovo paralytickou látkou. Schválený text si všíma, že tento jed zo skupiny Novičok je chemickou zbraňou, ktorú možno vyvinúť len v ruských vojenských laboratóriách vo vlastníctve štátu a ktorú nemôžu nadobudnúť súkromné osoby. Ak by sa tak aj stalo, išlo by o porušenie medzinárodných právnych záväzkov Ruska, dodáva text uznesenia.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Poslanci zdôraznili, že pokus o vraždu Alexeja Navaľného je súčasťou systematického úsilia umlčať ruských disidentov, a to s cieľom ovplyvniť komunálne a regionálne doplňovacie voľby v Rusku, ktoré sa uskutočnili v dňoch 11. až 13. septembra. Prípad Alexeja Navaľného je podľa nich súčasťou širšej ruskej politiky zameranej na vnútroštátnu represiu a agresívne činy v zahraničí.

Medzinárodné vyšetrovania a sankcie zo strany EÚ

Parlament vyzval na okamžité začatie medzinárodného vyšetrovania prípadu Alexeja Navaľného, ako aj možného porušenia medzinárodných záväzkov Ruska v oblasti chemických zbraní. Poslanci tiež požiadali ruské orgány, aby s vyšetrovateľmi plne spolupracovali a pomohli tak vyvodiť zodpovednosť voči páchateľom.

Uznesenie tiež vyzýva Radu (ministrov) EÚ, aby v tejto veci zaujala aktívny postoj a urýchlene prijala ambiciózne reštriktívne opatrenia voči Rusku a posilnila existujúce sankcie voči krajine a jej predstaviteľom. Schválený text tiež naliehavo žiada zavedenie sankčných mechanizmov, ktoré umožnia zber a zmrazenie európskych aktív skorumpovaných jednotlivcov v súlade so zisteniami protikorupčnej nadácie Alexeja Navaľného.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices