Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Kultúra nesmie zomrieť

?‍♂️Kultúra a šport sú jedny zo sektorov, ktoré pandémia zasiahla najviac, no na Slovensku sme na ne mysleli doteraz najmenej. Nikto nevie aký vplyv bude mať na tento sektor druhá vlna a aby som bol úprimný keď sa pozrieme na komunikáciu ministerky kultúry a premiéra, čaká nás prinajlepšom neistota a nejaké tie obľúbené prekvapenia.

Kultúru nemôžeme nechať zomrieť. Kvôli tomu sme včera v Európskom parlamente schválili rozhodnutie o kultúrnej obnove Európy, v ktorom vyzývame členské štáty a EÚ, aby minimálne 2 percentá z fondov, určených na obnovu po pandémii vyčlenili pre kompenzáciu a podporu kultúrneho a kreatívneho sektora.

Myslím, že nikto z nás počas pandémie neprestal pozerať filmy, divadelné predstavenia online, či čítať knihy – práve naopak, snažili sme sa zabaviť v rámci možností, ktoré sme mali. Zora Jaurová • Progresívne Slovensko to vystihla vo svojom statuse najlepšie “V rozhodnutí sa konštatuje, že hoci kultúrny a kreatívny sektor (KKS) patrí k najviac postihnutým pandémiou, jeho aktéri počas kritických mesiacov prejavili mimoriadnu solidaritu a poskytovali kultúrne obsahy ľuďom zadarmo v online priestore. Strategický význam KKS vidí nielen v jeho schopnosti šíriť európske hodnoty, ale aj v tom, že dnes predstavuje 4 % európskeho HDP a 3,7% celkovej zamestnanosti.”

Viac..  Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices