Lexmann
Europoslankyňa Miriam Lexmann. PHOTO: © European Union-EP.

Miriam Lexmann o Bielorusku: Naďalej trváme na zopakovaní volieb podľa demokratických štandardov

MEDZITÝM NIE TAK ĎALEKO OD NÁS

Kým my (nielen) na Slovensku bojujeme s pandémiou a pripravujeme sa na reformný plán pre reštart ekonomiky, neďaleko od nás Bielorusi naďalej zápasia o slobodu, vystavení zatýkaniu, fyzickému násiliu, mučeniu vo väzeniach alebo násilnému vyvezeniu z krajiny.

Lebo od zmanipulovaných prezidentských volieb sa, žiaľ, stále nič podstatné nezmenilo. Napriek tomu, že voľby boli vyhlásené medzinárodným spoločenstvom za nelegitímne, A. Lukašenko bol včera za zvláštnych okolností opätovne inaugurovaný do funkcie prezidenta.

Preto s kolegami bojujeme za to, aby EÚ naďalej trvala na svojich jasných požiadavkach

? zopakovať voľby podľa demokratických štandardov,
? uvaliť sankcie na predstaviteľov režimu a všetkých zodpovedných za marenie volieb a za bezprecedentné násilné zásahy voči pokojným demonštrantom,
? zmraziť akúkoľvek finančnú podporu, z ktorej by mohol profitovať politický režim a naopak, zvýšiť podporu pre bieloruskú občiansku spoločnosť, zvlášť pre zranených, väznených a ich rodinných príslušníkov, ako aj pre slobodné médiá.

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

Som rada, že som sa v týchto dňoch v postupoch skoordinovala aj s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom. Je našou povinnosťou bojovať za slobodu – zvlášť, ak nám bola dopriata.

Žive Belarus! ?

#bielorusko #lukasenko #bojzaslobodu #slobodavosvete

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices