Koláž EN zdroj: ÚV SR, European Union-EP.

Dnes začalo mimoriadne zasadnutie Európskej rady! Pozrite si čo je na programe

BRUSEL/ Zajtra (1. október) začína v Bruseli mimoriadne zasadnutie Európskej rady. Trvať bude 2 dni, a to štvrtok a piatok. Rokovať budú najmä o zahraničných záležitostiach, najmä o vzťahoch s Tureckom a o situácii vo východnom Stredozemí.

Predstavitelia EÚ budú rozoberať aj vzťahy s Čínou, situáciu v Bielorusku a otravu Alexeja Navaľného. Riešiť sa bude  aj jednotný trh, priemyselná politika a digitálna transformácia.

Samit, ktorý bol pôvodne naplánovaný na 24. a 25. septembra, však bol odložený, keďže predseda Michel je v karanténe.

Vzťahy medzi EÚ a Tureckom a situácia vo východnom Stredozemí

Už počas videokonferencie lídrov EÚ 19. augusta 2020 niektoré členské štáty nastolili otázku týkajúcu sa situácie vo východnom Stredozemí a vzťahov s Tureckom. Európska únia sa teda rozhodla uskutočniť strategické rokovanie o Turecku. Predstavitelia viacerých členských štátov vyjadrili znepokojenie nad rastúcim napätím a zdôraznili naliehavú potrebu zmierniť ho. Premiéri a prezidenti Európskej rady vyjadrili plnú solidaritu s Gréckom a Cyprom, taktiež pripomenuli a opätovne potvrdili svoje predchádzajúce závery o nezákonných vrtných prácach.

 „Dohodli sme sa, že sa k týmto otázkam vrátime na našom septembrovom zasadnutí. Otvorené ponechávame všetky možnosti.“ povedal Charles Michel, predseda Európskej rady. Michel pritom 15. a 16. septembra vycestoval v rámci príprav na rokovania pred samitom do Grécka, na Cyprus a Maltu. Telefonicky rokoval aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Vzťahy medzi EÚ a Čínou

22. júna 2020 sa konal videosamit medzi EÚ a Čínou, následne teda aj počas tochto mimoriadneho samitu bude rada rokovať o vzťahoch medzi EÚ a Čínou.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Bielorusko a otrava Alexeja Navaľného

Počas dvoch dní samitu sa bude rokovať aj o zahraničných otázkach vrátane otravy Alexeja Navaľného a o situácii v Bielorusku. Európska rada bude rokovať v nadväznosti na rokovania, ktoré sa uskutočnili 19. augusta 2020.

Jednotný trh, priemyselná politika a digitálna transformácia

V júli sa členské štáty dohodli na bezprecedentnom balíku na podporu obnovy s cieľom bojovať proti ekonomickým následkom COVID-19 na hospodárstva a spoločnosti členských štátov EÚ. Ide o dva piliere, a to: zelená transformácia a digitálna transformácia.

„Táto dohoda je významným krokom k dosiahnutiu nášho kľúčového cieľa, ktorým je európska strategická autonómia. (…) Strategická nezávislosť Európy je naším novým spoločným projektom pre toto storočie. Je spoločným záujmom nás všetkých.“ uviedol predseda Európskej rady.

Podĺa tlačovej správy sa predstavitelia EÚ majú zamerať na:

  • čo najskorší návrat k plne fungujúcemu jednotnému trhu
  • zvýšenie globálnej konkurencieschopnosti a autonómie priemyselných odvetví EÚ
  • urýchlenie digitálnej transformácie

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Ruský štát a Vladimír Putin osobne nesú trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho …

Consent choices