Volkan Bozkir, predseda Valného zhromaždenia OSN. PHOTO: ©European Union 2020 - Source: EP

Minister I. Korčok v komunikácii s V. Bozkirom: Strategickým záujmom Slovenska je podpora multilateralizmu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok telefonoval v pondelok  s novozvoleným predsedom Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov Volkanom Bozkirom a námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti a budovanie mieru Rosemary A. DiCarlo.

Šéf slovenskej diplomacie s novozvoleným predsedom Valného zhromaždenia prerokoval aktuálne 75. zasadnutie VZ OSN v kontexte pandémie COVID-19, implementáciu cieľov trvalo udržateľného rozvoja a podporu multilateralizmu. Minister potvrdil záväzok SR voči OSN a podporu pokračovania reformných procesov zameraných na zvýšenie efektívnosti a transparentnosti tejto organizácie. Za jednu z priorít SR pri OSN minister I. Korčok označil tému reformy bezpečnostného sektora. V rozhovore s námestníčkou generálneho tajomníka OSN Rosemary A. DiCarlo dominovali úlohy tejto organizácie pri riešení medzinárodných konfliktov, prerokovali okrem iného aj aktuálne dianie v Bielorusku, na Ukrajine, na Blízkom východe a v Náhornom Karabachu.

Minister I. Korčok v rozhovore vyzdvihol dlhodobé pôsobenie slovenských vojakov a policajtov na Cypre a Golanských výšinách. Spomenul aj plánovaný príspevok SR do výcvikových operácií EÚ v Mali a Stredoafrickej republike, ktorý je súčasťou posilňovania stability celého regiónu. DiCarlo ocenila aktívnu angažovanosť Slovenska v agende budovania mieru a prevencie konfliktov, či už ide o pôsobenie v mierových misiách OSN, ako aj členstvo SR v Komisii OSN pre budovanie mieru.  „Súčasné dianie potvrdzuje, že svet potrebuje viac a nie menej medzinárodnej spolupráce. Strategickým záujmom SR je podpora multilateralizmu, ktorý čelí v ostatnom období mimoriadnemu tlaku,“ uzavrel minister.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O mam

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices