energeticka infrastruktura
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

O kľúčových témach energetiky diskutovali vládni predstavitelia, experti i podnikatelia

V pondelok večer sa skončil už štrnásty ročník Stredoeurópskej energetickej konferencie (CEEC). Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu sa tento rok konferencia konala online. Napriek tomu obsahovala tlačovú konferenciu, šesť hlavných panelov a jeden obedný panel, s množstvom zaujímavých myšlienok a inovatívnych nápadov z oblasti energetiky.

Konferencia sa začala diskusiou o Národnom pláne obnovy a odolnosti. Rečníkmi boli: Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu; Eduard Heger, podpredseda vlády a minister financií; Ján Budaj, minister životného prostredia; Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby; a štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Podpredsedníčka vlády Remišová prirovnala aktuálnu situáciu k roku 1998, keď sa podľa nej Slovensko podobne ako teraz nachádzalo na križovatke a čakali ho rozsiahle a hlboké reformy. Na tlačovej konferencii členovia vlády predstavili priority vlády Národného plánu obnovy a odolnosti v oblastiach klímy, energetiky a zelených politík. Za kľúčové oblasti označili odpadové hospodárstvo, klimatickú politiku, vodné hospodárstvo, stav ovzdušia, ekologickú dopravu a energetickú efektívnosť budov.

V ďalšom programe Lászlo Varróz Medzinárodnej energetickej agentúry predstavil špeciálnu edíciu dokumentu World Energy Outlook. Tretiemu panelu zas dominovala téma modernizácie elektrických sietí. Karol Kósazo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy zdôrazňoval potrebu modernizácie na Slovensku: „Bez zmien v prenosovej sieti a vyššej flexibility nie je možné splniť ciele európskych vizionárov. Technológie potrebné na tieto zmeny už existujú.

Nasledovala diskusia o budúcnosti plynu na Slovensku v kontexte plnenia cieľov Ekologického dohovoru. Milan Sedláček o spoločnosti Eustream uviedol: „Stredná a východná Európa je oblasť, kde plyn bude mať svoje nezastupiteľné miesto v krátkodobom i strednodobom horizonte.“ Tým potvrdil nezastupiteľnú úlohu plynu ako zdroja energie na Slovensku. Catharina Sikow-Magnyová z Európskej komisie zas napriek rozdielom v členských štátoch upriamila pozornosť na spoločný energetický cieľ – dosiahnutie uhlíkovej neutrality.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Ďalšou témou boli inovácie v doprave, kde vzniká až štvrtina emisií skleníkových plynov v EÚ. Peter Mozolák z SPP CNG ukázal možnú budúcnosť slovenskej dopravy: „My už dnes vieme pri dostupných technológiách s CNG a LNG zabezpečiť komfort, na aký sú zvyknutí používatelia naprieč všetkými segmentami dopravy.“ Záver konferencie patril zelenej obnove budov. Organizátorom CEEC 2020 bolo Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (RC SFPA). Spoluorganizujú ju Európska komisia, Ministerstvo financií SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, a Ministerstvo životného prostredia SR.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje predĺžiť núdzové opatrenia v oblasti energetiky o jeden rok

Komisia navrhla Rade predĺženie platnosti niekoľkých núdzových opatrení EÚ zavedených minulý rok na riešenie energetickej krízy. Hoci je …

Consent choices