Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Najskôr zľahčovali situáciu, potom sa Putin zabarikádoval a Trump nakazil

Vírus spôsobujúci Covid-19 si nevyberá, nakazí obyčajného človeka rovnako najmocnejších mužov planéty, ako sú Donald Trump či Vladimír Putin.

Putinova administratíva v Rusku nabáda ľudí k návratu do normálneho života, no sám Putin sa stretáva len s ľuďmi, ktorí sú 2 týždne v karanténe a návštevy k nemu chodia cez dezinfekčný tunel. A robí to napriek tomu, že Rusko má vraj k dispozícii vakcínu. Putin sa ňou zatiaľ zaočkovať nedal.

Čína, z ktorej sa pandémia rozšírila, aktuálne čelí dôsledkom pandémie technicky úspešne, ale cenou za to je, že sleduje vlastné obyvateľstvo. Čínske zadržiavanie a zatajovanie informácií v období, keď sa pandémia objavila, však nabádajú k opatrnosti pri hodnotení, ako to celé funguje.

Spojené štáty sú demokratickou krajinou, no jej prezident si vybral cestu šírenia hoaxov o COVID-e a opakovaného zľahčovania pandemickej situácie. Nechránil dostatočne ani sám seba a dnes mal pozitívny test.

Na začiatku pandémie, ktorá obzvlášť silno udrela v Európe, sa objavili mnohé diskusie, či autoritárske režimy, ktoré si vedia vynútiť disciplínu, zvládajú krízu lepšie ako demokracie. S odstupom času sa ukazuje, že nie. Na dobré zvládnutie pandémie je treba viac ako kontrolu nad obyvateľstvom. Je dôležité, aby lídri krajín situáciu ani nezľahčovali, ale ani nepreháňali dostupné fakty. Kľúčová je dôvera ľudí voči verejnej komunikácii. To, že štát a jeho lídri šíria overené informácie vecne a pokojne, je v záujme verejného dobra. Len v takej krajine je šanca, že ľudia budú v zápase s chorobou ťahať za jeden povraz a pandémiu zvládnu. A ukazuje sa, že práve demokracie majú v tomto zápase dobré predpoklady uspieť.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Počuli ste v poslednom čase, čo robí proti pandémii Angela Merkel, či ako s vírusom bojuje Jacinda Ardern? Ani ja nie. Nasadili si rúška a obyvatelia ich krajín môžu dôverovať im i zdravotníckym systémom, že sa s krízou postupne vysporiadajú najlepšie, ako budú vedieť.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices