wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

Europoslanec Michal Wiezik: Za lesy vždy a všade

‼️ Náročnejší týždeň v Europarlamente si nepamätám. Od rána do noci nerobím na inom, len plánujem, ako čo najlepšie vysvetliť kolegom, že sa chystajú hlasovať za škodlivú stratégiu. A potom kritizujem prominentného člena a prominentný výbor.

Okrem toho komunikujem s inými frakciami, NGO, snažím sa ich presvedčiť, aby sa zapojili, lebo máme problém.

➡️ Správa, ktorú AGRI výbor predkladá z vlastnej iniciatívy, hovorí jediné. Lesy stačí dobre obhospodarovať. Nič viac netreba, pretože to bude trvalo udržateľné obhospodarovanie, a tak bude zabezpečená aj ekológia. A trvalo udržateľné je všetko, čo je tak certifikované, teda všetko. Už by stačilo len doplniť okrídlenú formulku: „Nechajte lesníkov robiť svoju prácu“ a klimatická zmena, či kolabujúca Biodiverzita, nebudú problém…

Žiadna zmienka o strate biodiverzity, žiadna zmienka o plantážach, ochrane pralesov a starých lesov, ilegálnej ťažbe, mŕtvom dreve, zavraždených lesných strážcoch v Rumunsku…

➡️ Naopak viazanie uhlíka v nábytku, náhrada plastov, betónu, ropy drevom, bioenergetika, bioekonómia, zvýšenie ťažby, skrátenie rotácie, škandinávsky model. Uf, uf.

80% mojich pozmeňovacích návrhov odmietnutých. Dnes som bol dokonca označený, že som sám proti všetkým – konečne spravodajca vypustil niečo aspoň približne pravdivé… Nepríjemné, náročné, vysiľujúce.

? A predsa sa darí…

– Podarilo sa zozbierať podpisy na predloženie pozmeňovacieho návrhu, ktorý žiada, aby bol prijatý alternatívny text k Stratégii, ten prijatý v ENVI výbore. To je úplne iná liga.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

– Celá slovenská delegácia EPP sa vyjadrila otvorene, že tento návrh podporí. Sme jednotní. Ďakujem kolegovia!

– Podporu prejavili aj ďalší slovenskí MEPs v iných frakciách, tiež vedúci českej delegácie EPP.

– Konečne sa rozhýbali NGOs a poslancom poslali výzvu, aby hlasovali proti AGRI správe.

– Povedomie o probléme rastie.

? Začínam mať nádej…

Do Europarlamentu som neprišiel robiť politickú kariéru, som tu kvôli Životu, ekológii, zdraví, budúcnosti, ak chcete. A tak nemôžem cúvnuť a určite nemôžem mlčať v duchu benevolentnej lojality voči frakcii.

?️ Vždy, keď otvorene kritizujem kolegov, verte, že to nie je pozícia v ktorej sa cítim komfortne, mám pred očami lesy, ktoré stratíme, ak by EÚ išla cestou zvýšenej lesnej ťažby.

Možno neuspejem, no spravím všetko, čo bude v mojich silách, aby sme európske lesy zachránili.

6. októbra hlasujeme. Držte palce!

Ide o Život

 

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices