zdroj: FB Greenpeace Slovensko

Klimatickí aktivisti blokovali vstup na Úrad vlády SR i na ministerstvá. Upozorňujú, že riešenie klimatickej krízy musí byť prioritou

Dnes (streda) environmentálne organizácie protestne zablokovali vstup do Úradu vlády SR a tiež do piatich ministerstiev. Aktivisti boli zo združení Znepokojené matky, Greenpeace Slovensko, Bod obratu, Extinction rebellion a Študenti bez mena. Cieľom tohto „protestu“ bolo apelovať na vládu, aby sa riešenie klimatickej krízy stalo prioritou.

15. októbra sa bude v Bruseli na nadchádzajúcom samite Rady Európy, diskutovať o navýšení klimatických cieľov členských krajín Európskej únie (EÚ). Aktivisti dnešnú akciu naplánovali osem dní pred samitom Rady Európy. Zablokovaný nebol len vchod na Úradu vlády SR, ale aj na ministerstvá dopravy, životného prostredia, financií, pôdohospodárstva a hospodárstva.

„Chceme, aby sa klimatická kríza stala prioritou pre túto vládu. Uvedomujeme si vážnosť tohto problému. Matky si uvedomujú, že ide o budúcnosť ich detí, študenti si uvedomujú, že ide o ich vlastné prežitie a my chceme, aby vláda začala konať dnes. Vlastne sme si prišli pre splnenie sľubov vlády,“ povedala Patrícia Brandysová,hovorkyňa z hnutia Greenpeace Slovensko.

?PRÁVE TERAZ!

Práve teraz na šiestich kľúčových miestach protestujeme za ochranu klímy a biodiverzity, kde…

Uverejnil používateľ Greenpeace Slovensko Utorok 6. októbra 2020

Brandysová, uviedla, že všetky vládne strany pred voľbami do NR SR prisľúbili, že sa budú klimatickou krízou zaoberať a tri zo štyroch vládnych strán sa prihlásili k ambicióznejším cieľom v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

„Veríme, že sa pán premiér Matovič na samite Rady Európy postaví za svoj sľub a podporí 65-percentné zníženie emisií do roku 2030,“dodala hovorkyňa.

Aktivisti tiež žiadajú, aby vláda následne vytvorila plán, ktorý pomôže Slovensku dosiahnuť splnenie ambicióznejších cieľov znižovania emisií. Upozornili, že v rámci fondu obnovy je vláda viazaná použiť 37 percent financií na opatrenia zmierňujúce dopady klimatickej krízy.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

ECB

Aktivisti Greenpeace protestovali proti klimatickej politike Európskej centrálnej banky

Aktivisti environmentálnej organizácie Greenpeace v stredu vystúpili na strechu sídla Európskej centrálnej banky (ECB) vo …

Consent choices