vesmir
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Brocková: Pridružené členstvo Slovenska v Európskej vesmírnej agentúre je príležitosťou pre slovenské spoločnosti

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ingrid Brocková sa spolu so štátnymi tajomníkmi rezortu školstva Ľudovítom Paulisom a rezortu hospodárstva Karolom Galekom zúčastnila na videokonferencii s generálnym riaditeľom Európskej vesmírnej agentúry Johannom Wörnerom a jeho tímom.

„Vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí schválila mandát uchádzať sa o pridružené členstvo Slovenskej republiky v Európskej vesmírnej agentúre. Cieľom dnešného rozhovoru bolo ubezpečiť partnerov o našom serióznom záujme a kompetencii Slovenska v oblasti vesmírnych aktivít,“ objasnila štátna tajomníčka.

„Dlhodobým cieľom ekonomickej diplomacie je podpora internacionalizácie výskumu a rozvoj inovačného potenciálu Slovenska, Ministerstvo zahraničných vecí preto dlhodobo podporuje členstvo našej krajiny v Európskej vesmírnej agentúre. Na Slovensku máme kvalitnú vedecko-výskumnú expertízu a viacero spoločností z oblasti IT, nových materiálov, či robotiky, ktoré by sa mohli priamo zapájať do európskych projektov,“ zdôraznila štátna tajomníčka.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Európska vesmírna agentúra je  medzivládna výskumná a vývojová organizácia, ktorá má v súčasnosti 22 členov. Kozmický výskum podnecuje vývoj sofistikovaných technológií, ktoré sa následne uplatňujú aj v iných odvetviach: automobilovom priemysle, biotechnológiách, informačných a komunikačných systémoch, ale aj environmentálnych aktivitách.

O mam

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices