Martin Klus. PHOTO: FB Martin Klus

Klus o brexite: O dohodu so Spojeným kráľovstvom má zmysel bojovať, nie však za každú cenu

„Jeden za všetkých, všetci za jedného. V kritických okamihoch pre Európsku úniu to platí viac, než kedykoľvek predtým. Jednota európskej dvadsaťsedmičky bola kľúčovou pri nedávnom posune v rokovaniach o budúcich vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom. A to aj v dôležitej téme pre nás – otázke sociálneho zabezpečenia našich občanov. V ďalších oblastiach však nateraz výrazný posun nenastal a vo viacerých oblastiach stále pretrvávajú deliace línie. Jednou z nich je aj férové podnikateľské prostredie, ktoré tiež patrí medzi naše priority. Bez neho si uzavretie dohody nevieme predstaviť a dohoda za každú cenu by nebola rozumným riešením.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok (13. októbra 2020) pri príležitosti zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Luxemburgu.

Hlavnou témou rokovania ministrov a štátnych tajomníkov členských krajín EÚ bola príprava blížiaceho sa zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční 15. a 16. októbra 2020 v Bruseli. Európski lídri na ňom budú diskutovať o Európskej zelenej dohode, vzťahoch EÚ s Afrikou, koordinácii opatrení v rámci boja proti pandémii ochorenia COVID-19, ako aj o už zmieňovanom rokovaní medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o budúcich vzťahoch po skončení tzv. prechodného obdobia.

Rokovanie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Luxemburgu prinieslo aj dôležitú dohodu krajín EÚ na zjednotení tzv. pandemických semaforov, spoločných kritériách pre koordináciu cestovných obmedzení, vzájomnom uznávaní testov na ochorenie COVID-19 či vytvorení harmonizovaného formulára na vyhľadanie cestujúcich vo všetkých dopravných prostriedkoch Únie.

„Vnímam to ako dobrú odpoveď pre všetkých skeptikov, ktorí tvrdia, že EÚ v tejto veci nič nerobí. Naším cieľom, okrem iného, je zabrániť zbytočnému zatváraniu hraníc, skoncovať s neprehľadným množstvom vnútroštátnych pravidiel prijatých počas pandémie a pokiaľ to nebude nevyhnutné, neobmedzovať právo občanov voľne sa pohybovať po EÚ,“ vysvetlil M. Klus.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Dodal, že jednotlivé členské štáty budú môcť aj naďalej rozhodovať o tom, aké opatrenia zavedú, majú však povinnosť informovať ostatných členov EÚ, a to najneskôr 24 hodín vopred. Štátny tajomník Martin Klus rokoval s rezortnými partnermi aj o súčasnom stave príprav na spustenie Konferencie o budúcnosti Európy, ktorá má byť celoeurópskym dialógom s občanmi jednotlivých krajín o tom, ako zreformovať EÚ. V súvislosti s klimatickou politikou Únie sa na summite koncom týždňa očakáva zásadná diskusia.

„Nemôže nám byť jedno, v akom stave odovzdáme budúcim generáciám našu planétu. Klimatická zmena je oblasť, ktorá si vyžaduje veľkú politickú pozornosť. Slovensko považuje návrh na zvýšenie cieľa znížiť emisie o najmenej 55 % za veľmi ambiciózny. Nebude to jednoduché a bude to drahé. Slovensko však už dnes plánuje kroky a hľadá spôsoby, ako sa k tomuto cieľu prepracovať a naplniť ho,“ skonštatoval Martin Klus. V prípade vzťahov EÚ s Afrikou vidí priestor na intenzívnejšiu spoluprácu najmä v oblasti migrácie, do ktorej bude zahrnutá aj koordinácia návratov a aktívny boj proti prevádzačom.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices