Grecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hospodárska spolupráca s Gréckom rastie nielen z pohľadu kvantity, ale aj kvality

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková rokovala so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Grécka, Konstantinosom Fragogiannisom.

Grécko je nielen populárnou destináciou pre slovenských turistov. Naša hospodárska spolupráca rastie nielen z pohľadu kvantity, ale aj kvality. Pozitívnym príkladom je investícia gréckej spoločnosti Chipita, ktorá v Dunajskej Strede preinvestuje 63 miliónov eur a vytvorí 600 nových pracovných miest. Prvá významná slovenská investícia v Grécku je výstavba nového hotelového komplexu na Peloponézskom polostrove. Priame letecké spojenie s Gréckom by bolo vítaným prínosom pre obe naše krajiny,“ informovala štátna tajomníčka.

V minulom roku dosiahol obrat zahraničného obchodu medzi našimi krajinami takmer 430 miliónov eur. Pritom export Slovenska vzrástol o 6,5% na hodnotu 321 miliónov eur (zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky). Ďalší rozvoj hospodárskych vzťahov podporí plánovaný webinár Slovenskej agentúry pre rozvoj investícii a obchodu Slovenskej republiky(SR) s gréckou partnerskou organizáciou. Náš dialóg by sme chceli posunúť aj do inovatívnych odvetví v oblasti digitálnej transformácie a zeleného hospodárskeho rastu. Štátny tajomník ocenil poskytnutie nedávnej humanitárnej pomoci Slovenska po požiari v tábore Moria na Lesbose, ako aj finančný príspevok pobočke organizácie Lekári sveta určený na zakúpenie stomatologickej súpravy z Chirana Medical, a.s. Stará Turá určenej pre ošetrovanie migrantov.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Na Slovensku študuje približne 450 gréckych študentov prevažne v odbore medicíny. Obzvlášť ma teší spolupráca na regionálnej úrovni v oblasti transformácie uhoľných regiónov Hornej Nitry a Západného Macedónska. V súčasnosti prebieha prípravná fáza spoločného projektu Slovenskej akadémie vied SR a Bioenergetického a environmentálneho klastra,“ zdôraznila štátna tajomníčka. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Grécka sa zúčastnil na konferencii GLOBSEC.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices