klus
Martin Klus. Foto: FB Martin Klus.

M. Klus: Slovensko chce byť principiálne, a to aj v otázkach právneho štátu či boja s dezinformáciami

„To, ako úspešne Holandsko bojuje proti dezinformáciám a lžiam na internete či v tlačených médiách v súvislosti s pandémiou koronavírusu, je inšpiráciou aj pre Slovensko. Konšpirácie, ktoré šíria napr. odporcovia nosenia rúšok, prispievajú k ohrozeniu verejného zdravia. Je našou úlohou spraviť všetko preto, aby sme boli zodpovední voči ďalším generáciám. Rovnako zodpovedne chceme voči našim partnerom v Európskej únii vystupovať aj v súvislosti s dodržiavaním princípov právneho štátu. Pre Slovensko je len dobré, keď sa mu nastaví zrkadlo a môže si porovnať svoj obraz s ostatnými členskými štátmi.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v stredu, 14. októbra 2020, po stretnutí s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Holandského kráľovstva v Slovenskej republike Hendrikom-Cornelisom van der Kwastom.

Hneď v úvode stretnutia partneri vyzdvihli kvalitu doterajšej slovensko-holandskej spolupráce, a to aj na úrovni Európskej únie či na pôde medzinárodných organizácií. Zhodli sa pritom na potrebe ďalšieho presadzovania princípov multilateralizmu a dodržiavania zásad právneho štátu aj v medzinárodných vzťahoch.

V záujme ochrany holandských investícií na Slovensku veľvyslanec Hendrik-Cornelis van der Kwast vyjadril znepokojenie v súvislosti s prebiehajúcou diskusiou o zmene statusu zdravotných poisťovní, resp. úvahách o vytvorení jednej zdravotnej poisťovne. Union zdravotná poisťovňa, a.s., je totiž akcionárom holandskej spoločnosti Achmea B.V. Podľa štátneho tajomníka MZVEZ SR Martina Klusa sú vo vládnej koalície rozdielne názory na túto tému a diskusia stále pokračuje.

Popri otázkach bilaterálnych vzťahov partneri diskutovali aj o aktuálnych európskych témach a vývoji situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Stúpajúci počet nových nakazených, ale aj hospitalizovaných či obetí ochorenia COVID-19, si vyžiadal prijatie nových reštriktívnych opatrení tak v Holandsku, ako aj na Slovensku.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

„Stále nepoznáme presný rozsah ekonomických a sociálnych dopadov pandémie v Európe. Je však isté, že potrebujeme rýchlu reakciu, a to všetkými dostupnými prostriedkami na vnútroštátnej aj európskej úrovni,“ vyhlásil Martin Klus a privítal dohodu členských krajín EÚ na koordinovanom prístupe pri nevyhnutných obmedzeniach voľného pohybu v reakcii na koronakrízu.

V rámci diskusie o Európskej zelenej dohode holandský veľvyslanec ocenil postoj vlády Slovenskej republiky, ktorá sa prihlásila k dodržaniu záväzkov súvisiacich so zmierňovaním dopadov klimatickej zmeny.

„Návrh Európskej komisie znížiť emisie skleníkových plynov v EÚ do roku 2030 o minimálne 55% považujeme za veľmi ambiciózny a nezaobíde sa bez vyhodnotenia rozličných scenárov a ich dopadov na národnej úrovni. Sme však pripravení vydať sa na cestu smerujúcu k tomuto cieľu, pričom budeme dbať o zachovanie konkurencieschopnosti nášho priemyslu do budúcna,“ vysvetlil štátny tajomník M. Klus. Dodal, že aktuálne o tom na Slovensku pokračuje diskusia na politickej aj expertnej úrovni.

O mam

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices