ucitelia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Prieskum: Učitelia nedôverujú vláde, mnohí sa boja čipovania. Europoslanec Bilčík je za boj proti dezinformáciám

Podľa prieskumu, ktorú si dala spraviť Európska ľudová strana (EPP) a strana SPOLU, si až 62 % učiteľov myslí, že vláda nezvláda súčasnú situáciu s pandémiou. Polovica oslovených učiteľov sa vyjadrila, že vláda neinformuje o koronavíruse pravdivo. Problémom je aj šírenie konšpirácií medzi učiteľmi.

Vláda nezvláda pandémiu koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si dala spraviť strana SPOLU v spolupráci s Európskou ľudovou stranou medzi učiteľmi II. stupňa základných škôl. „Boj s pandémiou určite nie je ľahká záležitosť. O to viac je potrebné, aby do tejto neistoty vstupovala vláda uvážlivo a zrozumiteľne. Namiesto toho sme ale svedkami hádok medzi premiérom a ministrom, bombastických tlačoviek a nočných rokovaní. Raz sa dozvieme jedno, potom druhé a nakoniec je všetko inak,“ reaguje predseda strany SPOLU Juraj Hipš na fakt, že 62 % učiteľov si myslí, že vláda nezvláda súčasnú situáciu so šírením koronavírusu.

Dôveryhodnosti vlády by prospela rozvaha, jasný plán a pravidelné a včasné oznamovanie chystaných opatrení,“ myslí si Hipš a pripomína situáciu z minulého týždňa, kedy sa učitelia dozvedeli o zavretí stredných škôl v nedeľu na obed z médií. „Mnohí učitelia a študenti neboli na zavretie pripravení. Svedčí o tom aj skutočnosť, že zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja prosili ľudí, aby im darovali počítače pre študentov, ktorí si ich nemôžu dovoliť,“ dodáva predseda strany SPOLU.

Takmer polovica učiteľov sa stavia kriticky aj k spôsobu akým zvládlo ministerstvo školstva prvú vlnu koronakrízy. „Nespokojnosť sa týka zabezpečenia hlasových a dátových služieb pre učiteľský zbor. Drvivá väčšina učiteľov si náklady musela hradiť zo svojich vlastných zdrojov,“ vysvetľuje Hipš, ktorý minulý týždeň oslovil ministra, aby zverejnil plán na zvládnutie II. vlny pandémie.

Chýbala aj metodická podpora, za nedostatočnú ju považovala taktiež takmer polovica učiteľov.  „Záujem učiteľov o túto formu podpory mi potvrdzuje aj účasť na webinároch, ktoré som minulý  týždeň pre učiteľov zorganizoval. Na každý sa prihlásilo viac ako 400 učiteľov, ďalšie stovky ho pozerali zo záznamu,“ dodáva predseda strany SPOLU.

Dezinformácie a konšpirácie sa šíria aj medzi učiteľmi, až 31 % si myslí, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí. Takmer polovica učiteľov nedôveruje vláde, že poskytuje o konoravíruse pravdivé informácie. Mnohí dôverujú konšpiračným médiám a spochybňujú vedecké poznatky o koronavíruse. „Ruka v ruke s pandémiou čelíme na Slovensku aj agresívnemu konšpiračnému vírusu. Tento vírus ohrozuje naše zdravie a životy ľudí tým, že podstatne podkopáva ochotu ľudí chrániť sa pred šíriacou chorobou, spochybňuje overené fakty a vplýva na život a vzdelanie v našich školách, ktoré by mali podporovať kritické myslenie,“ hovorí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP).

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Prieskum zistil, že až 44 % učiteľov považuje koronavírus za bežné chrípkové ochorenie a len 42 % sa chce dať zaočkovať, keď bude k dispozícii vakcína. Tomu, že pravidelné nosenie rúšok má negatívne zdravotné dôsledky, verí 39 % učiteľov. Až 31 % učiteľov na II. stupni základných škôl si myslí, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí.

Konšpiračný vírus napadol naše školy. Jednoduchá očkovacia látka, ani liek na tento vírus však neexistujú. Čaká nás dlhý boj s manipulatívnymi dezinformáciami a zápas o silu faktov vo verejnom priestore. Potrebujeme kombináciu domácich a európskych riešení,“ tvrdí Bilčík.

Podľa europoslanca za stranu SPOLU potrebujeme okrem silných domácich médií zasiahnuť aj voči dezinformáciám na sociálnych sieťach. Tie musia byť zodpovedné za obsah, ktorý medzi ľudí šíria. „Potrebujeme európsku reguláciu pre gigantov ako Facebook a Google. Slovensko a slovenský trh je pre globálnych digitálnych gigantov zanedbateľný, na európskom trhu ich však môžeme prinútiť, aby proti konšpiráciám konali. O toto sa usilujem ako jediný slovenský europoslanec v novom osobitnom výbore europarlamentu pre boj s dezinformáciami,“ dodáva na záver Bilčík. 

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices