utecenci, migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Migračná kríza z roku 2015 sa vráti ako bumerang, ak nebudeme hľadať riešenia

„Aj keď v čase pandémie koronavírusu mieri do Európy neporovnateľne menej migrantov, ako tomu bolo pred piatimi rokmi, výzva, ktorej čelíme, je rovnaká. Našou výhodou oproti kritickému roku 2015 sú skúsenosti, ktoré sme medzičasom získali a na ktorých môžeme stavať. Na druhej strane, šírenie ochorenia COVID-19 ešte viac zvýraznilo dlhotrvajúce problémy. Musíme sa preto vyhnúť konceptom, ktoré už raz v minulosti zlyhali a zbytočne nás priviedli do patovej situácie.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus vo štvrtok, 22. októbra 2020, počas stretnutia s osobitným predstaviteľom generálnej tajomníčky Rady Európy (RE) pre migráciu a utečencov, veľvyslancom Drahoslavom Štefánkom.

Partneri diskutovali o rôznych aspektoch komplexnej migračnej politiky, výzvach, ktorým v tejto súvislosti čelí Európska únia, ako aj o aktuálnom postoji Slovenska k tejto otázke. „Radu Európy považujeme za dôležitého partnera, nielen pre jej aktivity smerujúce k širokospektrálnej ochrane ľudských práv, ale najmä pre jej angažovanosť v otázke rozvoja multilateralizmu a dodržiavania medzinárodného práva,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Skúsený slovenský diplomat Drahoslav Štefánek sa funkcie osobitného predstaviteľa generálnej tajomníčky Rady Európy (RE) pre migráciu a utečencov ujal 15. januára 2020. Venuje sa sledovaniu ľudskoprávnej situácie migrantov a súčasne koordinuje výmenu informácií o migrácii medzi ďalšími medzinárodnými organizáciami a špecializovanými agentúrami. „V súčasnosti pripravujeme nový akčný plán určený pre zraniteľné skupiny migrantov a utečencov ako sú starší ľudia, ženy, deti, vrátane detí bez sprievodu, obete obchodovania s ľuďmi či obete sexuálneho násilia. Nový akčný plán by už mal brať do úvahy aj dopady pandémie ochorenia COVID-19 na zraniteľné skupiny migrantov a utečencov,“ priblížil veľvyslanec Drahoslav Štefánek.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Partneri sa tiež zhodli, že dlhoočakávaný Nový pakt pre migráciu a azyl, ktorý v septembri zverejnila Európska komisia, poskytuje dobrý základ na diskusiu o efektívnejšom manažovaní migračnej politiky v Európe, ktorá členské štáty EÚ čaká v najbližších mesiacoch.

Štátny tajomník M. Klus zároveň poďakoval osobitnému predstaviteľovi pre migráciu a utečencov D. Štefánkovi za ponuku nadviazania užších kontaktov a častejšieho zdieľania informácií. Slovenský rezort diplomacie je pripravený na ďalšiu spoluprácu s Radou Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices