koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francúzsko čaká celoštátny lockdown! Podľa Macrona musí Francúzsko zabrzdiť, aby ho pandémia úplne nepohltila

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ohlásil vo Francúzsku druhý celoštátny lockdown v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Spravodajský portál BBC informoval, že platiť bude od tohto piatka a najmenej do konca novembra.

„Tak ako na jar, budete môcť opustiť váš dom len pre prácu, návštevu lekára, poskytnutie pomoci príbuznému, pre nákup nevyhnutných tovarov alebo prechádzku blízko vášho domu,“ uviedol Macron. O nových opatreniach informoval v stredu v príhovore národu, ktorý odvysielala televízia.

Ľudia budú povinne znova vypĺňať formuláre, aby odôvodnili svoje cesty, tak ako to bolo počas prvého lockdownu. Počas nasledujúceho mesiaca budú zakázané spoločenské stretnutia, zatvorené musia byť podniky, ktoré nie sú nevyhnutné, ako bary a reštaurácie, avšak školy, verejné služby a továrne budú otvorené. Prezident Macron dodal, že ekonomika „sa nemôže zastaviť alebo skolabovať“. Dovolené bude navštevovať aj opatrovateľské domovy.

Lockdown má platiť do 1. decembra a každé dva týždne ho budú posudzovať. Macron tiež dúfa, že sa „rodiny budú môcť na Vianoce zísť“.

Podľa prezidenta hrozí Francúzsku, že bude „ohromené druhou vlnou, ktorá bude nepochybne ťažšia ako prvá“. Preto treba podľa neho „brutálne zabrzdiť“, aby sa vyhlo tomu, že ho zrýchľujúca sa epidémia pohltí.

„Vírus sa šíri rýchlosťou, ktorú nepredpokladali ani tie najpesimistickejšie predpovede,“ uzavrel Macron s tým, že polovica lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo francúzskych nemocniciach je obsadená pacientmi s ochorením COVID-19.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices