teroristi-francuzsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Útočník z Nice len prednedávnom pricestoval z Tuniska. Prezident Macron nariadil prísnejšiu ochranu kostolov

Vo štvrtok došlo v kostole vo francúzskom meste Nice k útoku, pri ktorom útočník zabil troch ľudí. Podozrivý muž pritom nedávno pricestoval do Európy z Tuniska, muž totiž mal potvrdenie od talianskeho Červeného kríža vydané po tom, ako minulý mesiac pricestoval v člne s migrantmi na taliansky ostrov Lampedusa.

Francúzska polícia útočníka postrelila a momentálne sa nachádza v kritickom stave. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil toto konanie páchateľa za „islamistický teroristický útok“, pri ktorom útočník jednej žene sťal hlavu. Prezident nariadil, aby verejné miesta, napríklad kostoly a školy mali väčšiu ochranu,ktorú by zabezpečovalo viac príslušníkov armády.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Tento incident sa stal iba pár dní po tom, ako na predmestí Paríža sťali hlavu učiteľovi dejepisu, ktorý práve so svojou triedou diskutoval o karikatúrach islamského proroka Mohameda.

Táto krutá vražda zvýšila napätie v krajine. Francúzsky prezident sa rozhodol brániť práva na zverejňovanie karikatúr. Tieto kroky prezidenta však rozhnevali Turecko a ďalšie štáty s prevahou moslimského obyvateľstva.

Protiteroristický prokurátor Jean-Francois Ricard informoval, že tuniský útočník mal pri sebe korán a dva mobilné telefóny. „Našli sme tiež tašku, ktorú zanechal útočník. Vedľa tejto tašky boli dva nože, ktoré pri útoku nepoužil,“ dodal. Podozrivý sa podľa zdrojov z prostredia polície mal volať Brahim Aouissaoui.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Vo štvrtok sa stali aj ďalšie dva útoky – jeden vo Francúzsku a druhý v Saudskej Arábii. V Montfavete neďaleko juhofrancúzskeho mesta Avignon zastrelili muža po tom, čo sa policajtom vyhrážal zbraňou. Pred francúzskym konzulátom v Saudskej Arábii zas napadli ochrankára. Podozrivého zatkli a ochrankára previezli do nemocnice.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices