Londyn, brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Audítori varujú, že kvôli Brexitu môže na britských hraniciach vzniknúť chaos

Národný audítorský úrad varuje, že vo Veľkej Británii môže na hraniciach vzniknúť začiatkom budúceho roka chaos. Koncom roka totiž krajina definitívne opustí EÚ. Úrad v piatok zverejnil správu, v ktorej uvádza, že ešte nie je isté, či podnikatelia budú pripravení na hraničné kontroly.

Koniec prechodného obdobia, počas ktorého sa ešte Británia stále riadi únijným právom, prinesie obrovské zmeny bez ohľadu na to, či Londýn s Úniou do konca tohto roka uzavrie dohodu o budúcich obchodných vzťahoch. Britský colný úrad upozornil, že sa zvýši aj počet colných deklarácií, ktoré bude musieť spracovať v roku 2021. Predpokladajú, že sa zvýši na zhruba 270 miliónov zo súčasných 55 miliónov.

Veľká Británia EÚ už formálne opustila v januári, avšak v zmysle dohody o Brexite je do konca tohto roka väčšina únijných regulácií pre krajinu záväzná. Týchto prechodných jedenásť mesiacov malo obom stranám poskytnúť čas na uzavretie dohody o budúcich obchodných vzťahoch. Rokovania však naďalej viaznu aj keď sa blíži koniec roka.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices