wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union

Michal Wiezik: Ešte je šanca, že spoločná poľnohospodárska politika EÚ nebude katastrofa

EŠTE JE ŠANCA
Šanca, že reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ nebude katastrofou pre životné prostredie a klímu.
? Už som spomínal, že reforma SPP, tak ako ju schválil Europarlament je výhrou starých priemyselných spôsobov poľnohospodárstva a environmentálne ambície reformy sú len nafúknuté čísla bez reálneho obsahu.
Návrh reformy, ktorý vypracovala komisia ešte za predsedu Junckera, sa parlamentu podarila ešte zhoršiť. Nebola snaha zahrnúť do poľnohospodárstva aj ochranu prostredia. A to je obrovský problém.
? 40% rozpočtu EÚ tak bude použité v rozpore s Green Deal. Zhorší to už tak katastrofálnu situáciu s biodiverzitou, klímou a udržateľnosťou. Problém najmä pre Komisiu, keďže Green Deal je hlavná linka, a nemá ísť o greenwashing. Nedivím sa preto, že sa objavila iniciatíva #withdrawthecap, ktorá požaduje od Komisie stiahnutie návrhu, čím by reformný proces začal de facto od znova – a lepšie…
Bol by to zásadný krok, až príliš zásadný. Nečudujem sa, že predsedníčka komisie sa už vyjadrila, že ho nespraví. Som ale rád, že si uvedomuje vážnosť situácie.
‼️ Veľmi jasne sa vyjadrila, že v trialógu, teda poslednom rokovaní s Europarlamentom a Radou bude Komisia vystupovať veľmi aktívne v prospech životného prostredia a Green Deal. Komisia stanoví svoje kritériá, ktorými podmieni prijatie konečnej podoby reformy SPP. A tie budú zamerané na ciele dvoch kľúčových stratégií, ktoré parlament cielene ignoroval. Stratégia o Biodiverzite a Stratégia z farmy na stôl. Čudujete sa, že nie sú súčasťou návrhu reformy? Nečudujem sa!
Je to skutočne posledná šanca. A leží na pleciach tejto dámy. Dôverujem jej, prajem veľa síl a držím palce.
Ide o Život!

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices