Ilustračný záber, vakcína. PHOTO: ©European Union 2020

EÚ zvyšuje príspevok pre COVAX: Vakcíny proti COVID-19 pre krajiny s nižším príjmom

Európska únia vo štvrtok oznámila, že poskytne ďalších 100 miliónov eur vo forme grantu na podporu nástroja COVAX, aby sa zaistil prístup k budúcej vakcíne proti ochoreniu COVID-19 v krajinách s nízkym a stredným príjmom. Tieto finančné prostriedky doplnia záruky vo výške 400 miliónov eur, ktoré už EÚ pre nástroj COVAX prisľúbila, čím sa Únia stane jedným z hlavných darcov. Týmto novým príspevkom EÚ ešte viac zvyšuje investície na podporu globálneho oživenia.

Na virtuálnom Parížskom mierovom fóre, kde svetoví lídri a medzinárodné organizácie diskutujú o globálnej reakcii a obnove po pandémii, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla: „Uprostred tejto katastrofálnej pandémie COVID-19 je zrejmé, že celosvetové oživenie bude možné len vtedy, ak budú k dispozícii bezpečné a účinné vakcíny pre všetkých, ktorí ich budú potrebovať. EÚ na tento účel zvyšuje svoju podporu pre nástroj COVAX a som hrdá na to, že Tím Európa je vedúcim prispievateľom do nástroja COVAX. Spoločne môžeme pri globálnom oživení uspieť.“

Komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová vyhlásila: „EÚ dokazuje, že naše záväzky, na nikoho nezabudnúť a zaistiť, aby sa vakcína proti ochoreniu COVID-19 stala celosvetovým verejným statkom, berieme vážne. Poskytnutím týchto dodatočných grantových prostriedkov vo výške 100 miliónov eur spája EÚ svoje sily s medzinárodnými partnermi v duchu solidarity a multilateralizmu a pomôže zabezpečiť opcie na nákup budúcich vakcín proti ochoreniu COVID-19 pre tých, ktorí to najviac potrebujú v krajinách Afriky, Karibiku a Tichomoria.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová v tejto súvislosti doplnila: „Zo všetkých tohtoročných ponaučení je najzrejmejšie to, že v solidarite je sila. Veľmi dobrým príkladom je v tejto súvislosti nástroj COVAX. Vďaka tomuto dodatočnému príspevku sme o krok bližšie k cieľu financovať nákup dvoch miliárd vakcín pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva v 92 krajinách s nízkym a stredným príjmom. Budúci rok však bude treba ešte väčšiu podporu na zaistenie výroby a distribúcie bezpečnej a účinnej vakcíny na celom svete hneď, ako bude k dispozícii. V tomto úsilí nepoľavíme.“

Navrhované vyčlenenie 100 miliónov eur zo všeobecnej rezervy 11. Európskeho rozvojového fondu (ERF) bude mať podobu grantového príspevku pre Globálnu alianciu pre vakcíny a imunizáciu ako správcu nástroja COVAX – celosvetového nástroja pre všeobecný a spravodlivý prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19.

Do dnešného dňa sa na nástroji COVAX zúčastňuje celkovo 184 krajín, z toho 92 krajín s nízkym a stredným príjmom, ktoré sú oprávnené získať prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 prostredníctvom záväzku predbežného nákupu Globálnej aliancie pre vakcíny a imunizáciu v rámci nástroja COVAX. Prostredníctvom tohto grantu Komisia a jej partneri zabezpečia opcie na nákup budúcich vakcín proti ochoreniu COVID-19 pre všetkých účastníkov nástroja vrátane afrických, karibských a tichomorských krajín.

Táto grantová podpora strategicky doplní bankové záruky vo výške 400 miliónov eur, ktoré EÚ poskytne Globálnej aliancii pre vakcíny a imunizáciu prostredníctvom Európskej investičnej banky (EIB) v rámci Európskeho fondu pre udržateľný rozvoj (EFSD), čím sa celkový príspevok EÚ pre COVAX zvýši na 500 miliónov eur. Tento štvrtok bola podpísaná aj záruka vo výške 400 miliónov eur.

Niekoľko členských štátov EÚ takisto prispieva na nástroj COVAX a jeho základné ciele, čo len podčiarkuje silu Tímu Európa, ktorý v prospech nástroja COVAX zmobilizoval viac než 870 miliónov eur vrátane 100 miliónov eur vo forme grantu EÚ a 400 miliónov eur vo forme záruk. Táto suma zahŕňa aj nové príspevky, ktoré dnes ohlásili Francúzsko (100 miliónov eur), Španielsko (50 miliónov eur) a Fínsko (2 milióny eur).

Vakcíny bude obstarávať a do jednotlivých krajín dodávať divízia zásobovania UNICEF a revolvingový fond PAHO pre prístup k vakcínam.

Súvislosti

COVAX je vakcinačný pilier Akcelerátora prístupu k nástrojom proti COVID-19, čiže globálnej spolupráce, ktorej cieľom je urýchliť vývoj a výrobu testov, liečby a vakcín proti COVID-19 a zabezpečiť k nim spravodlivý prístup.

Cieľom nástroja COVAX je do konca roku 2021 nakúpiť 2 miliardy dávok vakcíny. Pomôže vytvoriť diverzifikované portfólio vakcín, ktoré bude prerokované s rôznymi dodávateľmi a bude zahŕňať rôzne vedecké technológie, dodacie lehoty a ceny. Nástroj COVAX je mechanizmus na rozloženie rizika: znižuje riziko pre výrobcov, ktorí investujú bez toho, aby si boli istí budúcim dopytom, a znižuje riziko, že by krajiny nedokázali zabezpečiť prístup k funkčnej vakcíne.

Európska komisia je odhodlaná podporovať globálne zdravie a zabezpečiť, aby mal prístup k vakcíne každý, kto ju bude potrebovať, a to nielen doma, ale kdekoľvek na svete. To je dôvod, prečo Komisia od 4. mája 2020 v rámci globálnej reakcie na koronavírus, čiže globálnych opatrení zameraných na všeobecný prístup k testom, liečbe a vakcínam proti koronavírusu a na celosvetovú obnovu, vyzbierala takmer 16 miliárd eur. Príspevok Tímu Európa: členské štáty EÚ (3,1 miliardy eur), Európska komisia (viac než 1,4 miliardy eur) a EIB (takmer 2 miliardy eur prisľúbené v máji a 4,9 miliardy eur prisľúbené v júni).

Účasť EÚ na nástroji COVAX doplnia prebiehajúce rokovania EÚ s výrobcami vakcín, ktoré sa začali v rámci stratégie EÚ v oblasti vakcín. Úsilie EÚ o vývoj a výrobu účinnej vakcíny bude prínosom pre všetkých v celosvetovom spoločenstve. Investície EÚ do zvyšovania výrobnej kapacity poslúžia všetkým krajinám, ktoré budú vakcíny potrebovať. EÚ prostredníctvom svojich záväzkov predbežného nákupu vyžaduje, aby výrobcovia sprístupnili svoje výrobné kapacity na zásobovanie všetkých krajín, a vyzýva na voľný obeh vakcín a materiálov bez vývozných obmedzení. Napríklad farmaceutická spoločnosť Sanofi-GSK, s ktorou Komisia uzatvorila v septembri dohodu o predbežnom nákupe, sa bude snažiť dodať významnú časť svojich vakcín prostredníctvom nástroja COVAX.

Svetoví lídri a medzinárodné organizácie sa zúčastňujú na tomto virtuálnom treťom ročníku Parížskeho mierového fóra, ktoré inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron s cieľom oživiť kolektívnu správu vecí verejných, medzinárodnú spoluprácu a multilateralizmus v časoch čoraz zložitejších výziev a v čase, keď sa spochybňujú medzinárodné normy a inštitúcie. Diskusie sa tento rok v rámci zastrešujúcej témy „Späť k lepšej planéte“ zamerajú na zlepšenie globálneho riadenia v oblasti zdravia a podporu zeleného financovania.

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices