jednotny digitalny trh
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Brocková: Máme historickú príležitosť investovať do budúcnosti našej krajiny

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková v utorok s expertmi v oblasti digitalizácie z Poľska, Estónska a Slovinska diskutovala o poučeniach z prebiehajúcej koronakrízy pre vládne politiky. Virtuálny rozhovor organizoval inštitút GLOBSEC v rámci iniciatívy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Pandémia COVID-19 je jedným zo zásadných zlomov v moderných dejinách. Digitalizácia sa ukázala byť nielen nevyhnutným predpokladom udržania ekonomických aktivít a vzdelávania, ale aj poskytovania zdravotnej starostlivosti.

,,Koronakríza vytvorila dopyt spoločnosti po politikách založených na faktoch a expertíze. Potvrdzuje sa potreba návratu k profesionalizmu pri tvorbe politik,“ zdôraznila štátna tajomníčka. Kľúčom k inováciám je spolupráca súkromného, verejného a akademického sektora. Dôkazom, že táto spolupráca je možná a prináša obrovský prínos pre spoločnosť je napríklad vývoj slovenského PCR testu na nový koronavírus. Multiplex DX spolupracoval s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied, Univerzitou Komenského a spoločnosťou Lambda Life a Eset.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Digitalizácia zvyšuje efektívnosť, produktivitu a našu odolnosť. Je príležitosťou odhalenia kreativity a inovačného potenciálu malých a stredných podnikov. Musíme investovať do vzdelávania a rozvoja digitalizácie. ,,Nesmieme však zabúdať na tú časť spoločnosti, ktorá potrebuje našu pomoc. Nemôžeme ich nechať napospas technologickému vývoju nepripravených. Globálna chudoba sa v ostatnom období zvýšila na úroveň spred tridsiatich rokov,“ pripomenula štátna tajomníčka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nové nariadenie o digitalizácii justície nadobúda účinnosť

Aktuálne nadobudli účinnosť nové pravidlá digitalizácie justície. Nariadením o digitalizácii justičnej spolupráce a prístupu k spravodlivosti sa …

Consent choices