Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Šimečka: Slovensko dnes veľmi správne odkázalo Orbánovi a Kaczynskému, že všetko má svoje hranice.

Ako opozičný politik a častý kritik Matovičovej vlády musím oceniť jej principiálny postoj v otázke právneho štátu a eurofondov. Presne v tomto duchu som dnes vystúpil aj na európskom výbore v Národnej rade.
Právny štát ako podmienka pre čerpanie európskych peňazí by mala byť samozrejmosťou. Maďarsko a Poľsko kvôli tomu blokujú biliónový európsky rozpočet aj Fond obnovy. Vlastne nám hovoria: chceme naďalej nerušene kradnúť eurofondy a demontovať demokraciu, a ak nám to neumožníte, uvrhneme európsku ekonomiku do ešte väčšej krízy.
Minister zahraničia Korčok dnes zopakoval, že Slovensko podporuje ochranu právneho štátu, nevidí žiadne racionálne dôvody na veto, a praje si skoré schválenie rozpočtu a Fondu obnovy. Skutočne hráme o čas. Ako spravodajca Európskeho parlamentu som v posledných dňoch absovoval hodiny rokovaní – s kolegami v EP, s komisármi či diplomatmi – o tom, ako nájsť východisko z tejto situácie.
Možností je viacero, vrátanej tej krajnej, že by sme 750-miliardový Fond obnovy zriadili bez účasti Maďarska a Poľska.
Ešte stále máme vyše mesiaca, aby sme situáciu vyriešili. Zatiaľ sa ukazuje, že nielen Európsky parlament, ale ani ostatné členské štáty, vrátane Slovenska, sa už nenechajú Orbánom vydierať. A to je dobrá správa.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices