klus
Martin Klus. Foto: FB Martin Klus.

M. Klus: Ak dohodu o rozpočte EÚ nemôžu niektoré krajiny podporiť, nech ju aspoň neblokujú

„Veto Maďarska a Poľska komplikuje dohodu o budúcom rozpočte Európskej únie a rozsiahlom záchrannom balíčku. Naši občania aj firmy očakávajú, že budeme konať čo najrýchlejšie. Sme uprostred druhej vlny pandémie koronavírusu a čelíme hospodárskej aj sociálnej kríze. V stávke sú peniaze, na ktoré všetci zúfalo čakáme. Hrozba, že sa EÚ ocitne v rozpočtovom provizóriu a čerpanie zdrojov sa omešká, je to posledné, čo potrebujeme.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas videokonferencie ministrov a štátnych tajomníkov členských štátov EÚ pre európske záležitosti. Online rokovanie z dôvodu protipandemických opatrení nahradilo pravidelné zasadnutie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli.

Jednou z hlavných tém videokonferencie bola príprava zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční v dňoch 10. a 11. decembra 2020. Lídri členských štátov EÚ sa na decembrovom summite budú venovať otázkam zlepšenia koordinácie boja proti šíreniu ochorenia COVID-19, ale tiež navýšeniu klimatických cieľov, obchodnej či bezpečnostnej politike, ako aj spektru zahraničnopolitických tém, vrátane situácie vo Východnom Stredomorí, vzťahom s Africkou úniou a južnému susedstvu EÚ.

„Slovensko je pripravené podporiť ambicióznejšie klimatické ciele EÚ. Dohoda však musí garantovať princíp technologickej neutrality a mala by tiež obsahovať detaily podporného rámca na dosiahnutie týchto cieľov. Za jeden z nevyhnutných nástrojov považujeme tzv. klimatické clo, ktoré ochráni konkurencieschopnosť nášho priemyslu,“ vyhlásil v tejto súvislosti štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

V reakcii na agendu decembrového summitu zároveň vyzval na posilnenie aktívneho prístupu smerom k dezinformáciám na sociálnych sieťach, ktoré pôsobia na európskom trhu. „Je to otázka spoločenskej zodpovednosti. Potrebujeme vedieť viac o tom, ako sociálne siete dodržiavajú svoje záväzky súvisiace so šírením škodlivého obsahu na internete. Nesmieme dopustiť, aby sa dezinformácie, obzvlášť v čase pandémie cielene, vedome a nekontrolovateľne šírili online priestorom, bez akejkoľvek reakcie,“ zdôraznil M. Klus.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Ďalšou vážnou témou online diskusie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) bol vývoj rokovaní o budúcom rozpočte EÚ a pláne obnovy. Proces schvaľovania dohody o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 až 2027 vrátane Nástroja EÚ pre budúce generácie (NGEU) nateraz zablokovali dva členské štáty, Maďarsko a Poľsko. Kriticky sa vyjadruje aj Slovinsko. Rokovania v réžii nemeckého predsedníctva v Rade EÚ preto pokračujú.

„Slovensko víta a plne podporuje kompromisnú dohodu, vrátane dôležitej podmienky uplatňovania princípov právneho štátu. Nejde o žiadnu ideológiu. Európa stojí na jasných pravidlách a hodnotách demokracie, ktoré sú pre členské štáty záväzné. Nepodporenie tohto balíka by nás priviedlo k ešte hlbšej kríze uprostred vôbec najhoršieho hospodárskeho poklesu v histórii EÚ,“ varoval svojich partnerov štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Dodal, že ak sa v rámci EÚ nedohodneme, môžu nastať nepredstaviteľné politické a ekonomické dôsledky.

V súvislosti s rokovacími rámcami Európskej únie, ktoré sú potrebné na otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom, zatiaľ členské štáty nedospeli k dohode. Bulharsko totiž odmietlo schváliť rokovací rámec EÚ pre Severné Macedónsko. „Bilaterálne spory nesmú byť dôvodom pre blokovanie otvorenia prístupových rokovaní. Ešte v marci sme všetci súhlasili s tým, aby bol proces rozširovania EÚ dôveryhodnejší, dynamickejší a predvídateľnejší. Dúfam, že prejdeme od slov k činom. Rozdelená európska pozícia k politikám rozširovania má negatívny dopad na región západného Balkánu,“ vyhlásil M. Klus s tým, že ak v tomto EÚ zlyhá, bude to premeškaná príležitosť.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices