zdroj: screenshot FB Richard Sulik

Po novom sa deti do siedmich rokov po príchode zo zahraničia nemusia testovať na koronavírus

Na sociálnej sieti Ministerstvo vnútra informuje, že deti do siedmich rokov nebudú musieť byť po príchode zo zahraničia povinne testované na koronavírus. Toto rozhodnutie vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR s platnosťou 26. novembra, teda od štvrtka.

Doteraz nebol test povinný pre deti do troch rokov. „Testovanie však môže nariadiť regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo lekár,” uvádza ministerstvo vnútra.

Zmena aj v povinnej karanténe

Zmeny sa týkajú aj karantény, a to, že pokiaľ sa jedná o povinnú karanténu, tá sa pre deti do siedmich rokov pri bezpríznakovom priebehu končí povinnosťou domácej izolácie osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti. „Dosiaľ to bolo do troch rokov veku,” uvádza rezort vnútra.

Z novej vyhlášky tiež vyplýva, že výnimka z povinnej izolácie za predpokladu predloženia negatívneho PCR testu sa okrem krajín EÚ bude vo všeobecnosti vzťahovať aj na ostatné krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru , teda Spojené kráľovstvo, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko a Švajčiarsko.

„Aktuálne však Nórsko a Island budú na zozname menej rizikových krajín,” dodal rezort a tiež upozornil, že medzi takéto krajiny sa zaraďujú aj Austrália, Čína, Fínsko, Írsko, Japonsko, Kórejská republika, Nový Zéland, Singapur a Taiwan. Po príchode z týchto krajín, teda nie je karanténa povinná.

Výnimky tiež platné pre cudzincov

Výnimku majú dostať aj občania EÚ, EHP a Švajčiarska, ktorí majú trvalý, alebo prechodný pobyt na Slovensku a v ostatných troch mesiacoch prekonali COVID-19. Musia však mať so sebou potvrdenie od lekára.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

„Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktoré vstupujú alebo opúšťajú Slovensko pre diagnostiku a liečbu, ako aj ich blízke osoby, už nebudú musieť žiadať o výnimku ministerstvo zdravotníctva, ak ich pobyt nepresiahne 12 hodín. Musia však predložiť lekárske pozvanie alebo následne potvrdenie o ošetrení. Ak ich pobyt presiahne 12 hodín, musia požiadať o posúdenie žiadosti na webstránke ministerstva zdravotníctva: https://cestujem.standardnepostupy.sk,” upozorňuje ministerstvo.

Podľa MV SR sa výnimky budú naďalej vzťahovať na zamestnancov prevádzkovateľov kritickej infraštruktúry s tým, že pre energetiku a priemysel súhlas vydáva ministerstvo hospodárstva a pre elektronické komunikácie ministerstvo dopravy.

„Výnimku budú mať aj hráči športových tímov a realizačných tímov, ktorí cestujú na športové súťaže (TIPOS extraliga, Ice Hockey League alebo MOL Liga), musia však mať o tom potvrdenie,”dodal rezort.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EK skúmala bezpečnosť výrobkov, tretina nespĺňala požiadavky. Niektoré môžu aj zabíjať

Európska komisia každoročne spája národné orgány EÚ, aby spolupracovali na testovaní bezpečnosti výrobkov prostredníctvom iniciatívy …

Consent choices