Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Pre EÚ sú otázky právneho štátu a kontrola eurofondov prioritou, zdôrazňujú Valášek a Štefanec

V stredu 25. novembra sa konal online brífing s eurposlancom Ivanom Štefancom a predsedom výboru NR SR pre európske záležitosti Tomášom Valáškom k téme blokády európskych peňazí zo strany Maďarska a Poľska. Spomínané krajiny sa totiž rozhodli blokovať prijatie nového 7-ročného rozpočtu a tiež fondu obnovy na riešenie koronakrízy. Odmietajú, aby vyplácanie jedného bilióna 800 miliárd eur bolo naviazané na dodržiavanie princípov právneho štátu. V prípade nedohody by aj Slovensko prišlo o obrovské peniaze, ktoré nevyhnutne potrebujeme. Problémom je, že nový sedemročný rozpočet by mal vstúpiť do platnosti už začiatkom budúceho roka.

Maďarsko je možné vynechať z fondu obnovy

Eurposlanec Štefanec a predseda výboru Valášek upozornili, že Maďarsko je možné vynechať z fondu obnovy, avšak prioritou je tento problém vyriešiť a nie krajiny vnechať. Ak by k tomu predsa len došlo, podľa Valášeka by mohla krajina prísť o 5 až 10 miliárd eur.

Naopak, podľa neho ďalšia krajina, ktorá sa rozhodla blokovať peniaze z EÚ, a to Poľsko, je viac otvorené dohode ako Maďarsko. V posledných dňoch sa totiž konalo stretnutie, kde premiér Portugalska povedal, že dohoda je v konečnom štádiu a mala by byť predstavená v najbližších dňoch. Valášek uviedol, že je možná aj dohoda, podľa ktorej by mohlo byť pozastavené konanie 7. článku voči týmto krajinám, ktoré uz Komisia a Europarlament začali. Je viac ako pravdepodobné, že by Maďarsko s týmto riešením súhlasilo, totiž peniaze potrebuje a ich cieľom nie je prísť o financie z Bruselu.

Pokračovanie v rozpočte 

Otázne teda ostáva, čo ak sa tento problém nepodarí vyriešiť do konca roka. V tomto prípade by podľa predsedu eurovýboru mohlo pokračovať v rozpočte z rokov 2014-2020, avšak v tomto prípade by sme podľa Štefanca mohli dostať „z bežného rozpočtu menej peňazí“ a z fondu obnovy by sa maďarské peniaze rozdelili medzi ostatné členské štáty.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Europoslanec Štefanec vidí za týmito krokmi Maďarska skôr vnútornú politiku ako európsku, a podľa neho by sa tiež nedalo z nového „rozpočtu nič rozbiehať, preto je dôležité o tom hovoriť,“ povedal.

Otázka právneho štátu je prioritou

V poslednej dobe sa Komisia ako aj Europarlament začali zaoberať otázkou právneho štátu a korupciou v členských štátoch. „Komisia pochopila, že sa musí sústrediť na otázku právneho štatu, nekradnutia eurofondov, totiž riešenie hodnotových otázok môže byť pre ňu smrtelné,“ povedal Valášek.

Dôležitá je aj otázka, že čo sa bude diať s projektmi, ktoré sú dlhodobého charakteru. „Ak nebude možná dohoda do konca roka s Maďarskom, tak potom si viem predstaviť, že sa zmení aj konečný termín odovzdávania termínov projektov,“ povedal Valášek. Podľa Štefanca a Valášeka európske inštitúcie nebudú ustupovať len kvôli vydieraniu. Podľa Valášeka sú krajiny, ktoré už doterajšie podmienky berú ako kompromis.

Fidesz v EPP

Na konferencii sa riešila aj otázka, či by mala maďarská vládna strana naďalej zostať vo frakcii EPP. Europoslanec Štefanec upozornil, že ak by neprišla pandémia, tak by strana bola už mimo frakcie. Predstavitelia EPP už v minulosti boli za vylúčenie Fideszu z EPP. Podľa Štefanca, by sa táto otázka mala riešiť v priebehu budúceho roka.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices