lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

M. Beňová: Posilnenie koordinácie členských štátov v zdravotníckej oblasti je správnym krokom

Posledný deň tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bol venovaný aj predstaveniu novo prijatej farmaceutickej stratégie pre Európu. Jej vypracovaniu predchádzala verejná konzultácia. V nasledujúcich piatich rokoch sa má zameriavať predovšetkým na zaistenie prístupu k overeným a cenovo dostupným liečivám, ako aj na podporu spolupráce a rozvoj inovácií v tomto sektore.

Potreba odstránenia nedostatkov v súvislosti so zaistením dostupnosti liekov a zdravotníckeho materiálu sa plne preukázala už na začiatku pandémie vírusu COVID-19. Posilnenie koordinácie členských štátov v tejto oblasti sa ukázalo ako správny krok,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Dôležitou súčasťou stratégie je aj snaha o efektívne zabraňovanie zneužívania liekov. „Ide o jednu z dlhodobých výziev zameraných na ich uváženejšie využívanie. Ide pritom o neoddeliteľnú súčasť ochrany zdravia obyvateľstva,“ priblížila europoslankyňa.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Farmaceutická stratégia má dopĺňať zdravotnícky program EU4Health, ktorý bol schválený na uplynulom plenárnom zasadnutí. „Ten má finančne pomáhať členským krajinám nielen počas súčasnej zdravotníckej krízy, ale napríklad aj pri zlepšovaní diagnostiky a prevencie v prípade zriedkavých či nádorových ochorení alebo v zabezpečovaní kvalitného vybavenia nemocníc,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices