PHOTO: © European Union.

Rokovania o pobrexitovej obchodnej dohode budú naďalej pokračovať, zhodli sa predstavitelia oboch strán

V spoločnom vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson oznámili, že EÚ spolu s Veľkou Britániou budú pokračovať v rokovaniach o pobrexitovej obchodnej dohode.

Predsedníčka EK a Johnson si stanovili dnešný deň ako konečný termín na rozhodnutie, či sa dá dohoda dosiahnuť alebo nie. V nedeľu 13. decembra v tejto súvislosti spolu telefonovali a ako uviedli, myslia si, že je „v tejto chvíli zodpovedné vynaložiť veľké úsilie“. Preto vyzvali svojich vyjednávačov, aby pokračovali v rozhovoroch.

Dnes pritom Michel Barnier a David Frost už od rána rokujú. Rokovania viaznu pre nezhodu v oblastiach rybolovu, kontroly a pravidiel hospodárskej súťaže.

Agentúra AP pripomína, že Spojené kráľovstvo dosiaľ neustúpilo od svojho naliehania na obchodovanie s európskou dvadsaťsedmičkou s čo najmenšími obmedzeniami, ako je to možné. Na druhej strane EÚ nepoľavuje zo svojej požiadavky akceptovať podmienku, že Británia bude rešpektovať pravidlá bloku.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

„Myslím si, že ešte stále je to dlhá cesta,“ vyjadril sa na margo dosiahnutia dohody britský minister zahraničia Dominic Raab.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices