Facebook
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

M. Klus: Za slobodu slova sa na sociálnych sieťach často najviac „bijú“ neexistujúce osoby

„Aj vďaka osobnej skúsenosti viem, v akej atmosfére sa posledné roky ,,diskutuje“ na sociálnych sieťach. Vedomé šírenie klamstiev, ale aj násilné vyhrážky sú na dennom poriadku. Uvedomujeme si však, ako opatrne musíme k tejto téme pristupovať, aby nedošlo ani k najmenšiemu ohrozeniu slobody slova. Inak povedané, napríklad podnecovanie k nenávisti musíme vedieť odlíšiť od legitímnej kritiky, hoc aj expresívnejšej povahy. Demokracia a hodnoty, ku ktorým sa v Európskej únii (EÚ) a na Slovensku hlásime, sa totiž rozvíjajú práve vďaka kritickej diskusii.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v pondelok, 14. decembra 2020 v Bratislave, počas online diskusie s názvom Akčný plán pre európsku demokraciu: Ciele a dopady pre Česko a Slovensko.

Virtuálne podujatie, na ktorom sa zúčastnila aj podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Radoslav Kutaš, zorganizovala Rada pre vysielanie a retransmisiu v spolupráci s organizáciou GLOBSEC Policy Institute.

Akčný plán pre európsku demokraciu reaguje na nové hrozby pre demokratické procesy, osobitne v digitálnom priestore. Obsahuje legislatívne aj nelegislatívne opatrenia na posilnenie odolnosti demokratických systémov v EÚ a slobodnej politickej súťaže pred cudzím zasahovaním a manipuláciou. Zameriava sa na tri najviac zraniteľné oblasti: bezpečnosť volebných procesov, posilnenie slobody médií a ich plurality, ako aj boj proti dezinformáciám.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

„V rámci EÚ nás nespája iba jednotný trh, ale aj spoločné hodnoty. Akčný plán pre európsku demokraciu veľmi vítame, pretože tieto univerzálne hodnoty chráni a navrhuje, ako rozlíšiť fakty od manipulácie. Čoraz hlasnejšie reakcie konšpiračnej či dezinformačnej scény na tento nový dokument sú dôkazom, že trafil klinec po hlavičke a je naozaj dobre cielený,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Zároveň ocenil prácu podpredsedníčky EK pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej a jej tímu, ktorý sa podieľal na príprave Akčného plánu pre európsku demokraciu a v mene rezortu diplomacie SR vyzval na ďalšiu spoluprácu v tejto oblasti.

O mam

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices