Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Kremeľ odmieta účasť na otrávení Navaľného. Za útokom majú byť údajne agenti Federálnej bezpečnostnej služby

Vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že odmieta obvinenia opozičného politika Alexeja Navaľného, podĺa ktorého za jeho otrávením stojí Kremeľ. Opozičný politik síce spolupracuje s americkými tajnými službami, to ale neznamená, že ho bolo treba otráviť, povedal Putin na výročnej tlačovej konferencii.

Alexej Navaľnyj skolaboval ešte v auguste počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy. Lietadlo následne núdzovo pristálo a politika umiestnili na jednotke intenzívnej starostlivosti v meste Omsk, odkiaľ ho o dva dni previezli do Berlína. Po vyšetreniach nemeckí odborníci uviedli, že otravu spôsobila nervovoparalytická látka typu novičok sovietskej výroby.

Investigatívne portály Bellingcat a Insider v spolupráci s televíznou stanicou CNN a nemeckým týždenníkom Der Spiegel v pondelok oznámili, že poznajú identitu páchateľov údajného útoku na Navaľného. Majú to byť agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí Navaľného sledovali podĺa ich informácii už od roku 2017. Osoby majú výcvik v oblasti zaobchádzania s chemickými zbraňami. V blízkosti Navaľného sa vraj nachádzali aj bezprostredne pred otrávením.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok tieto tvrdenia odmietol. Podľa neho správa sa opiera o dáta, ktoré poskytli špionážne agentúry americkej vlády. „Nie je to vyšetrovanie. Je to iba legalizácia materiálov, ktoré poskytli tajné služby USA,“ povedal Putin. „Navaľnyj sa spolieha na podporu amerických tajných služieb… to ale neznamená, že je potrebné ho otráviť. Kto by to potreboval?“ dodal Putin.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Ruský štát a Vladimír Putin osobne nesú trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho …

Consent choices