obnovitelne zdroje energie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Podiel energie z obnoviteľných zdrojov bol vlani na úrovni 19,7 %, SR bola pod priemerom na 18. mieste

Najlepšie si počínali severské štáty Švédsko a Fínsko, kde zaznamenali podiel energie z obnoviteľných zdrojov energie na úrovni 56,4 %, resp. 43,1 %.

(SITA) – Podiel hrubej konečnej spotreby energie z obnoviteľných zdrojov v Európskej únii dosiahol v uplynulom roku hodnotu 19,7 %. Pod uvedené číslo sa najvýraznejším spôsobom podpísali predovšetkým severské štáty Švédsko a Fínsko, kde zaznamenali podiel energie z obnoviteľných zdrojov na úrovni 56,4 %, resp. 43,1 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Tretie najlepšie vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie spomedzi štátov EÚ bolo Lotyšsko (41 %), nasledované štvrtým Dánskom (37,2 %) a piatym Rakúskom (33,6 %). Na opačnom póle s najnižším podielom obnoviteľných zdrojov energie skončili Luxembursko (7 %), Malta (8,5 %), Holandsko (8,8 %) a Belgicko (9,9 %). Slovensku patrí v rámci „európskej dvadsaťsedmičky“ 18. priečka s podielom 16,9 %, dopadlo však lepšie ako napríklad ostatné štáty Vyšehradskej štvorky.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Čo sa týka plnenia národných cieľov, až 14 krajín EÚ prekračuje stanovené plány a šesť štátov (Maďarsko, Rakúsko, Portugalsko, Nemecko, Malta a Španielsko) sú blízko k ich splneniu. Naopak, stále ďaleko od naplnenia národných cieľov sú vo Francúzsku, Holandsku, Írsku a Luxembursku.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

wiezik

Slovensko má potenciál využitia geotermálnej energie, tvrdí europoslanec Michal Wiezik

Na otázky o obnoviteľných zdrojoch priamo z Bruselu odpovedal poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik (PS, …

Consent choices