migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

ECRI: Systém, ktorý by mal deťom migrantov umožniť naučiť sa po slovensky, v praxi nefunguje

SITA) – Systém, ktorý by mal deťom migrantov umožniť naučiť sa po slovensky, v praxi nefunguje. Pre riaditeľov škôl bola vytvorená možnosť požiadať o finančné prostriedky na výučbu slovenčiny pre deti cudzincov na dobu troch mesiacov s možnosťou predĺženia. Hoci v školskom roku 2019/2020 bolo do škôl zapísaných 5 019 detí cudzincov, podaných bolo iba 190 takýchto žiadostí. Vyplýva to zo Správy Európskej komisie (EK) proti rasizmu a intolerancii (ECRI).

„Navyše, pre nedostatok miest v zariadeniach starostlivosti o deti majú rodiny migrantov problém aj so zabezpečením starostlivosti o ich maloleté deti. Zdá sa, že výsledkom je akási štrukturálna diskriminácia žien – cudziniek, ktoré musia zostať doma a starať sa o deti, zatiaľ čo drvivú väčšinu zahraničných pracovníkov (75 percent) tvoria muži,“ uvádza sa v dokumente.

Ďalší problém súvisí aj s dostupnosťou bývania pre migrantov. Správa upozorňuje, že pre napätú situáciu na trhu nájomného bývania na Slovensku a veľmi nízky počet štátnych nájomných bytov musia mnohých migrujúcich pracovníkov ubytovať ich zamestnávatelia v kolektívnych ubytovacích zariadeniach vyhradených iba pre zamestnancov, čo bráni zlučovaniu rodín.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

ECRI však víta rozhodnutie orgánov, že povolenie na prechodný pobyt sa už nebude podmieňovať predložením potvrdenia o ubytovaní.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices