wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union.

Michal Wiezik: Covid-19 nie je posledná pandémia

A aj keď vakcína dáva nádej na návrat k normálnemu životu, tento návrat nie je nevyhnutne dobrý.

Pretože práve ten „normálny“ – starý spôsob života, bolo to, čo pandémiu do veľkej miery spôsobilo. Za normálny považujeme život, v ktorom sme vážne vybočili z rovnovážneho stavu, vážne sme narušili prírodné prostredie, zneužili sme spolupútnikov na tejto planéte a naplno sme pocítili aká je naša globálna spoločnosť krehká voči dôsledkom našich činností.

Šef WHO to povedal veľmi jasne a presne: „Táto pandémia poukázala na blízke spojenia medzi zdravím ľudí, zvierat a planéty. Snahy o zlepšenie ľudského zdravia sú odúdené na neúspech, ak sa nevenujú kritickému kontaktu medzi ľuďmi a zvieratami a existenčnej hrozbe klimatickej zmeny, ktorá robí našu Zem menej obývateľnou“.

Ak vakcína zafunguje, a COVID-19 sa vytratí, dúfam, že to nebude návrat k „normálnemu“ životu. Pretože v mnohých aspektoch, to bol život nenormálny, nemorálny, život mokrých trhov, gigantických bitúnkov a kožušinových fariem, život globálneho turizmu, globálneho odlesňovania, globálneho otepľovania, globálneho konzumu.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Pandémie budú vznikať a budú sa vracať, čeliť im dokážeme len v rámci nového normálu, kde si uvedomíme vlastné limity a limity planéty, kde stabilizujeme spoločnosť, prostredie, kde novým etalónom úspechu nebude bezohľadné prekračovanie limitov dôležitých pre život, ale rešpekt, zodpovednosť a udržateľnosť.

Nepomôžu čiastkové riešenia a povrchný greenwashing. Zavedenie povinných rúšok na „mokrých trhoch“ nášho sveta, by bolo kritickým nepochopením vážnosti a podstaty problému.

Ide o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices