Foto: FB Ozbrojené Sily SR

V roku 2021 by mali mať Ozbrojené sily SR celkovo 18 531 vojakov

V roku 2021 by mali mať Ozbrojené sily SR (OS SR) celkovo 22 739 zamestnancov, z toho 18 531 vojakov. Vyplýva to z dokumentu, ktorý dnes schválila vláda. Na rokovanie ho predložil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Rezort obrany tiež navrhuje v roku 2021 zmeniť rozmiestnenie niektorých zväzkov, útvarov, úradov a zariadení OS SR.

Oproti roku 2019 by sa mal k 31. decembru 2021 zvýšiť počet profesionálnych vojakov o 200 a počet zamestnancov OS SR o 99 ľudí. Dôvodom je napríklad plnenie cieľov spôsobilostí 2017, kam patrí reorganizácia samohybného delostreleckého oddielu vytvorením tretej palebnej batérie, reorganizácia brigády riadenia vzdušných operácií zavedením mobilného pasívneho prostriedku, ďalej reorganizácia taktického, vrtuľníkového a dopravného krídla posilnením vojenskej hasičskej jednotky či pokračovaním 3. etapy výstavby veliteľstva síl pre špeciálne operácie.

Zvýšenie počtov profesionálnych vojakov

Rezort obrany ďalej navrhol zvýšiť počty profesionálnych vojakov napríklad na plnenie úloh ministerstva, Vojenskej polície, Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika (AOS) o 52 profesionálnych vojakov. Dôvodom je napríklad zabezpečenie plnenia úloh Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok – fakultná nemocnica pri mimoriadnych udalostiach, v čase výnimočného stavu, núdzového stavu, vojny a vojnového stavu, ďalej podpora udržateľnosti nasadenia zdravotníckych spôsobilostí vojenského zdravotníctva OS SR, posilnenie vojenského zdravotníctva a vytvorenie funkcie riaditeľa nemocnice či na prípravy profesionálnych vojakov v prípravnej štátnej službe na AOS.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Ministerstvo ďalej v dokumente uvádza návrhy počtov hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky. Slovenské ozbrojené sily by mali mať k dispozícii napríklad 58 mínometov, 33 samohybných kanónových húfnic, 17 raketometov, 26 radarov, 31 bojových tankov, 169 bojových vozidiel pechoty, 60 obrnených transportérov, 12 bojových lietadiel a desať cvičných lietadiel, deväť dopravných lietadiel a spolu 24 vrtuľníkov. „Oproti počtom hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky, ktoré schválila vláda uznesením zo 6. novembra 2019 sa navrhuje k 31. decembru 2021 zvýšiť počty samohybných kanónových húfnic o osem kusov v súlade s plánom dodania novej výzbroje,“ uvádza v dokumente rezort obrany.

(SITA)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

vojak

Hliadka EÚ sa ocitla pod paľbou azerbajdžanskej armády, tvrdí Arménsko

Arménsko v utorok obvinilo azerbajdžanskú armádu zo spustenia paľby na hliadku EÚ, ktorá monitoruje situáciu …

Consent choices