Ilustračná fotka. PHOTO: ©European Union 2020

Europoslanec Hojsík vyzýva ministra zdravotníctva na rýchlu vakcináciu čo najviac ľudí

Slovensko sa nachádza v situácii, keď musí využiť všetky dostupné zdroje a kapacity na čo najrýchlejšie zaočkovanie čo najväčšieho počtu ľudí proti vírusu COVID-19. Len v januári tohto roku má Slovensko k dispozícii 250 tisíc vakcín proti koronavírusu. Progresívne Slovensko vyzvalo ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby všetky vakcíny použil na prvé kolo vakcinácie najrizikovejších skupín a pomohol tak znížiť tlak na preťažené zdravotníctvo.

Kľúčom k zvládnutiu pandémie je vakcinácia. Musí byť najvyššou prioritou slovenskej vlády, aby zabezpečila jej čo najrýchlejší a bezproblémový priebeh. Súčasný stav, kedy desaťtisíce vakcín ležia ladom a vláda sa viac sústredí na vnútorné spory, je alarmujúci. Vyzývame ministra zdravotníctva, aby neodkladal druhú dávku a zabezpečil očkovanie čo najväčšieho počtu ľudí čo najskôr,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

Očkovacie kapacity musíme využívať na sto percent, každá jedná dávka môže niekomu zachrániť život. Nemôžeme si dovoliť nechať nevyužité kapacity v očkovacích centrách, ani vyhadzovať vakcíny, ktoré zostávajú v daný deň navyše v prípade, ak nepríde sto percent zaregistrovaných ľudí. Najrizikovejšie skupiny obyvateľstva tvoria niekoľko percent populácie. Čím skôr ich zaočkujeme, tým viac znížime tlak na nemocnice a vyhneme sa zbytočným úmrtiam. Ak neodložíme druhú dávku, mohli by sme ich stihnúť zaočkovať už do dvoch či troch týždňov,“ doplnila členka predsedníctva Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Vieme, že Európska únia objednala dodatočné vakcíny. Pýtame sa ministra zdravotníctva, či časť týchto vakcín zarezervoval aj pre Slovensko. Ak si minister splnil svoju povinnosť a na Slovensko smeruje ďalšia várka vakcín, neexistuje dôvod prečo by sme nemali všetkých 250 tisíc vakcín použiť okamžite,“ uzavrel progresívny europoslanec Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices