Ilustračné PHOTO: FB MZSR

India odštartovala najrozsiahlejší program vakcinácie na svete

Očkovaním zdravotníkov India v sobotu odštartovala vakcináciu proti ochoreniu COVID-19. Predpokladá sa, že indický program vakcinácie bude najrozsiahlejší na svete. Úrady krajiny dúfajú, že proti koronavírusu zaočkujú 300 miliónov ľudí. Pôjde o 30 miliónov zdravotníkov a iných pracovníkov v prvej línii a 270 miliónov ďalších ľudí, ktorí sú buď vo veku nad 50 rokov, alebo majú zdravotné problémy, v dôsledku ktorých je pre nich ochorenie COVID-19 nebezpečné.

Prvým zaočkovaným Indom bol zdravotník Celoindického inštitútu lekárskych vied v Naí Dillí po tom, ako premiér Narendra Modi kampaň odštartoval prejavom v televízii. „Začíname najrozsiahlejšiu vakcináciu na svete, ktorá ukazuje naše schopnosti,“ vyhlásil premiér.

India na núdzové použitie schválila dve vakcíny. Ide o očkovaciu látku vyvinutú britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou a o vakcínu indickej firmy Bharat Biotech. V krajine bolo doteraz potvrdených 10,5 milióna prípadov infekcií koronavírusom, čo je po USA druhý najvyšší počet na svete. V súvislosti s ochorením COVOD-19 v Indii zomrelo 152-tisíc ľudí, čiže najviac po USA a Brazílii.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Komisia a India podpísali dohodu o polovodičoch

Spolupredsedovia Rady EÚ – India pre obchod a technológie výkonný podpredseda Valdis Dombrovskis a podpredsedníčka Věra Jourová v …

Consent choices