barnier
Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. PHOTO: © European Union.

Michel Barnier exkluzívne pre EuropskeNoviny.sk: Británia rázne odmietla byť naďalej zastúpená v programe Erasmus

Prinášame vám exkluzívny rozhovor s Michelom Barnierom, ktorý bol od roku 2016 hlavným vyjednávačom ​Európskej únie počas rokovaní s ​britskou vládou o podmienkach ​vystúpenia Spojeného kráľovstva​​ z Európskej únie​.

V rozhovore sa dozviete: 

  • ako vyzerajú rokovania vyjednávačov,
  • ako sa vyriešila írska poistka,
  • či bude možnosť študovať cez program Erasmus vo Veĺkej Británii,
  • prečo britská strana až do poslednej chvíle trvala na rozdelení kvót na rybolov,
  • aké sú plány Michela Barniera na budúci rok.

Ako si máme predstaviť samotné rokovania? Kto sa v rokovacej sále zdržiava okrem vyjednávačov? Koľko trvá obvykle takéto náročné stretnutie?

Rokovania trvali vyše 4 rokov, takže to bola dlhá cesta. Ak si dobre pamätáte, tak celý proces bol rozdelený na dva kroky, pričom jeden trval až 3 roky. Cieľom vtedy bolo dosiahnutie politickej a inštitucionálnej dohody. Posledný rok sme sa zase venovali časti, ktorú by som nazval ekonomickým, komerčným brexitom. Takže sme mali vlastne akési dva rozličné brexity, prvý politický a druhý o jednotnom trhu. Rokovania boli mimoriadne náročné, totiž Angličania sú veľmi dobrí vyjednávači, ale si myslím, že my tiež máme mimoriadne skúsených vyjednávačov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Na začiatku rokovaní sa ako problém javili írske hranice. Ako sa podaril tento problém vyriešiť?

Táto otázka bola ťažká, chceli sme totiž dosiahnuť, aby ľudia na hranici mohli naďalej žiť v mieri ako doteraz. Vieme, že prístavy sú miestom, ktoré zasiahol brexit najvýraznejšie.
Podľa môjho názoru celý brexit nemá pre nikoho pozitívne následky, na svedomí má len viacero negatívnych následkov, a to sociálne, ľudské, ekonomické, finančné, právne.Najviac sa však brexit dotkol Írska. Iste si pamätáte, že dlhé roky tam pretrvávali konflikty, ktoré mali na svedomí tisíce mŕtvych. Mier tam nastal len pred 20 rokmi, preto sme pokladali za dôležité a presadzovali sme , aby neboli žiadne hranice na ostrove Írsko, v jeho strede, tým by sa narušil mier. Akýkoľvek produkt či zviera prichádzajúce z Veľkej Británie napríklad do Belfastu, teoreticky by malo voľnú cestu aj na Slovensko či do Nemecka, teda v prípade, že by sme nemali pozemné hranice. Tovar, ktorý sa dostane do ktorejkoľvek členskej krajiny, má okamžitý prístup na jednotný európsky trh. Preto je nevyhnutné kontrolovať všetko, jedlo, zvieratá, zeleninu prechádzajúcu na jednotný trh. Na riešení tohto problému bolo veľmi ťažké sa dohodnúť, ale predsa sa zhoda v roku 2019 našla a to taká, že kontroly budú prebiehať na mori, v prístave v Belfaste a tiež na letisku. Nakoniec sme našli riešenie, ktoré nenaruší mier, ale zabezpečí aj potrebnú ochranu jednotného trhu.

Z dohody tiež vyplýva, že Spojené kráľovstvo vystúpilo z programu Erasmus. Je nejaká možnosť pre mladých Európanov, aby mohli študovať na Britských ostrovoch?

Momentálne neexistuje žiadna možnosť, totiž Británia na konci rokovaní rázne odmietla byť naďalej zastúpená v programe Erasmus. My sme navrhovali, aby krajina bola naďalej súčasťou programu, ako tzv. tretia krajina. Aj teraz sú zapojené do programu Erasmus viaceré “tretie” krajiny, ako napríklad Švajčiarsko, Izrael. Navrhli sme teda, aby sa aj oni naďalej zúčastnili na programe. Britská strana však mala svoje dôvody a odmietli participovať na výmenných pobytoch. Môžem však povedať, že toto rozhodnutie osobne veľmi ľutujem. Až čas ukáže , či toto rozhodnutie je definitívne alebo nie. Je už známe , že Veľká Británia chce zriadiť svoj vlastný program podobný Erasmu. Následne uvidíme, aké budú možnosti v budúcnosti, ale momentálne sa tam nič nerysuje.

Kedy môžeme očakávať nejaké rozhodnutie v tomto smere?

Hocikedy, bola to súčasť nášho návrhu. Británia však zaujala takéto stanovisko, avšak naše dvere ostávajú naďalej otvorené, aby sme našli riešenie. Možno aj cestou špecifickej dohody týkajúcej sa programu Erasmus.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť
Barnier
Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Prečo britská strana až do poslednej chvíle trvala na rozdelení kvót v prípade rybolovu? Bol to naozaj ten najdôležitejší problém v budúcich vzťahoch?

Problém rybolovu je veľmi zložitý problém, totiž veľa európskych rybárov loví práve v britských vodách a naopak, anglickí rybári v únijných vodách. Podľa môjho názoru sa nám však podarilo dosiahnuť rozumnú dohodu, podľa ktorej Angličania poskytnúť možnosť 25% úlovku odchytiť v britských vodách. Po skončení prechodného obdobia, po uplynutí päť a pol roka, teda po vrátení

spomínanej časti, zvrchovanosť pre nás už nebude problémom. To znamená, že po prechodnom období budeme opäť diskutovať o akýchkoľvek zmenách súvisiacich s prístupom k vode. Podľa mňa táto dohoda je primeraná.

Ako teda bude rybolov fungovať po prechodnom období?

Budeme mať vyše 5 rokov prechodného obdobia, počas ktorých sa má zabezpečiť stabilita. Následne bude mať Veľká Británia možnosť každý rok prehodnotiť, ako naložia so svojimi vodami. Ak sa však rozhodnú uzatvoriť veľkú časť svojich vôd, a tak spôsobia škody únijnej rybárskej ekonomike, budeme schopní prijať recipročné opatrenia na ochranu našich rybárov.

Z médií sa dozvedáme, že silnejú hlasy Škótov, ktorí sa chcú vrátiť do Európskej únie, už ako samostatná krajina. Nakoľko je to reálne?

V tejto chvíli to nechcem komentovať, ako vyjednávač Európskej únie som nikdy nekomentoval interné dianie vo Veľkej Británii. Musíme nechať obyvateľov Spojeného kráľovstva, aby sa zodpovedne rozhodli, nemôžeme do ich vnútorných záležitostí zasahovať.

Barnier
Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier. PHOTO: © European Union.

Videli sme videá, kde holandskí colníci brali prichádzajúcim Britom mäsové výrobky , presnejšie desiaty. Prečo je to tak?

Je na to veľmi jednoduché vysvetlenie. Vôbec to nie je prekvapivé. Ako sme už vyššie spomínali, musíme chrániť zákazníkov jednotného trhu, vrátane slovenských občanov či zákazníkov. Ako však ochrániť európsky obchod? Kontrolovaním každého tovaru, ktorý sa dostane na európsky trh. Môže to byť ekonomický, mäsový, zeleninový tovar, totiž vieme, obzvlášť teraz počas pandémie, že musíme byť opatrní. Preto teda holandskí colníci kontrolujú tovar vrátane sendvičov. Zdôrazňujem, musíme byť opatrní, je to jednoznačne dôsledok brexitu. Také isté kontroly však robia aj anglickí colníci na svojej strane.

Vaša misia sa v súvislosti s brexitom končí. Aké sú vaše plány na tento rok?

Moja misia sa blíži ku koncu a môžeme povedať, že naša misia je splnená. Ešte sa však začne proces ratifikácie v Európskom parlamente, nato nemôžeme zabudnúť. V rámci Komisie s predsedníčkou Von der Leyen predstavíme dve dohody, pričom prvá sa týka práv vyše 4,5 milióna občanov Írska. Jeden z našich eurokomisárov, a to pán Šefčovič, bude mať kľúčovú úlohu v nasledujúcich mesiacoch. Bude dohliadať, aby sa správne implementovali zákony týkajúce sa Írska, ale taktiež finančného vyrovnania. Druhá dohoda, ktorá bola zverejnená len pred pár týždňami, ukladá Komisii sledovať rovnaké pravidlá. Musíme teda zorganizovať prácu na ďalšie roky. Ja opustím Komisiu v nasledujúcich týždňoch a vrátim sa naspäť do mojej krajiny , kde budem naďalej aktívny v politike.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices